Sidang COP26: Firma Kereta Bersetuju Tamatkan Penjualan Kenderaan Bahan Api Fosil Menjelang 2040 | Pada sidang kemuncak COP26 berkenaan perubahan iklim dunia, dilaporkan sebanyak 24 negara serta sekumpulan  pengeluar kereta terkemuka telah komited untuk menamatkan era kenderaan berkuasa bahan api fosil menjelang 2040 “atau lebih awal” selain menetapkan ia sebagai satu ‘komitmen’ utama dalam persidangan kali ini.

Sidang COP26: Firma Kereta Bersetuju Tamatkan Penjualan Kenderaan Bahan Api Fosil Menjelang 2040

Perjanjian mengenai penjualan sifar kenderaan jenis bahan fosil ini telah diumumkan pada sidang kemuncak iklim PBB di Glasgow baru-baru ini, termasuk Kanada, New Zealand, Belanda, Ireland dan UK, yang sudah bersetuju untuk fasa keluar dari penjualan kenderaan petrol baru dan kereta diesel menjelang 2030.

Menurut laporan The Guardian, antara pembuat kereta yang menandatangani perjanjian itu adalah Ford, Mercedes, Volvo dan Mercedes-Benz serta berjanji untuk mencapai matlamat itu menjelang 2035 dalam “pasaran terkemuka”, seperti yang dilakukan oleh banyak bandar dan kerajaan serantau, termasuk New York, London, Barcelona dan Ibu Kota Australia wilayah.

Sekumpulan negara lagi, termasuk India dan Kenya telah bersetuju untuk “berusaha gigih ke arah percambahan dipercepatkan” kenderaan sifar pelepasan, manakala sekumpulan pembiaya dan pemilik armada juga telah berikrar untuk menghentikan kereta berkuasa bahan api fosil secara berperingkat.

Namun perjanjian terbabit dilihat ketiadaan beberapa negara besar seperti AS, China dan Jerman melibatkan peneraju industri kereta global, yang dikatakan enggan menandatangani perjanjian terbabit.

Volkswagen dan Toyota juga tidak meletakkan nama mereka dalam perjanjian itu, bersama-sama dengan BMW, yang memberitahu Financial Times masih terdapat ‘ketidakpastian’ yang besar tentang pembangunan infrastruktur global untuk menyokong peralihan lengkap kepada pelepasan kenderaan secara sifar.

Menurut Toyota, walaupun mereka mengelak daripada menyertai kenyataan itu namun masih berkongsi semangat dan keazaman yang sama untuk menangani perubahan iklim dan terus terbuka untuk melibatkan diri dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan. Toyota akan terus menyumbang dengan melakukan usaha terbaik untuk mencapai neutraliti karbon, menerusi laporan The Guardians.

Sebelumnya, dilaporkan bahawa pengangkutan menyumbang satu per lima daripada pelepasan gas rumah hijau global dan Agensi Tenaga Antarabangsa berkata penjualan kereta berkuasa bahan api fosil perlu dihentikan menjelang 2035 jika dunia ingin mengelak dari melepasi ambang pemanasan global yang berbahaya.

Sumber: The Guardian

Share.

Leave A Reply