Suami Isteri Gaduh. Ini 7 Jenis Rehat Yang Wajib Semua Tahu | Zaman ni banyak kes cerai atau kalau tak bercerai pun selalu gaduh suami isteri. Punca sebenarnya adalah ada 7 jenis rehat yang ramai lelaki dan wanita tak tahu. Jom baca perkongsian Afnan Rosli.

7 Jenis Rehat Yang Wajib Semua Tahu

For the past 3 weeks i have been travelling non stop. Kesana ke mari, tak sempat balik rumah lagi. Balik singgah ambil barang then travel lagi. Kadang sampai basuh baju kat laundry tepi jalan je, then masuk kereta travel lagi.

Check in, check out hotel dah macam orang nomad dah. Seminggu dua ni saja saya dah jumpa lebih dari 6000 orang.

Semalam waktu jumpa team Annems Dato Faridah Hanim (Ibu Hanim) tanya, Afnan nampak penat, semua orang perasan muka pucat. Saya kata saya dah tak rehat banyak minggu ni.

Then ibu Hanim tanya, you introvert or extrovert. Saya kata introvert, i spend time banyak masa being alone, i dapat energy by being alone.

Ibu kata, orang introvert buat kerja macam you ni, mesti Grand Why dia besar. Sebab you lawan you punya nature of being. Orang introvert ni dia drain bila jumpa orang. Dia jadi penat lain macam bila jumpa orang. Beza dengan orang extrovert, dia dapat energy dari orang lain. Extrovert memang suka jumpa orang.

Now i understand kenapa penat dia tu luarbiasa. Coz memang nature saya bukan jumpa orang. Tambah bila jumpa orang yang sangat ramai and we are giving values. Memang boleh collapse.

Then i study lah pasal rehat. Sebab saya juga curi masa untuk rehat, tapi tetap tak hilang penat saya. Tidur pun tetap rasa makin penat makin penat.

Korang pernah tak rasa penat gila dengan hidup sampai rasa macam nak mati je, or rasa nak berhenti semua benda yang korang buat dan just tidur je puas-puas. Or korang pergi vacation untuk rehat, tapi balik dari vacation tetap rasa penat tu tak hilang. Kat mana silap nya?

Rupa-rupanya manusia perlukan 7 jenis rehat baru kita betul-betul FRESH balik. Ini dia

7 JENIS REHAT SEMUA WAJIB TAHU :

1. PHYSICAL REST :

Kebanyakkan kita, kita just address isu ni saja. Penat fizikal ni tak cukup tidur, badan jadi lemah, lemau, penat. Kita tidur, kita pergi massage itu boleh rehatkan fizikal kita. Tapi sebenarnya ada banyak lagi rehat yang kita tak address. Sebab tu tidur pun masih rasa penat.

2. MENTAL REST :

Mental rest ni kita perlu bila kita dah terlalu lama being mentally strong. We keep pushing our mind to the limit sampai otak ni rasa dah penat fikir, dah penat dah. Malas dah nak fikir masalah hidup. Haaa, itu mental stress.

Tanda orang dah mula penat, dia dah start jadi negative, dia start judge semua orang, start nak memberontak. Ramai orang hadapi masalah ni, tapi tak sedar yang mereka perlu mental rest.

3. SOCIAL REST :

Bila terlalu banyak spend time dengan social, negative environment di tempat kerja or dalam family, semua tu buat kita penat gila.

We need a social rest. Nak meet social expectations itu sangat memenatkan. Social rest ni boleh jadi jumpa kawan lama, balik kampung jumpa keluarga family atau orang-orang yang buat kita at peace balik.

4. CREATIVE REST :

Yang ni saya sedang hadapi ni. Bila dah banyak sangat perah otak non stop. Memang jadi jam kejap otak ni. You squeeze your creativity too much. Sampai jadi berkabus otak, tak boleh nampak dengan jelas.

Tak the pressure of your creative mind kejap. Pergi jalan tepi pantai or do anything yang boleh ringankan beban dia.

5. EMOTIONAL REST :

Ini pun ramai tak sedar yang mereka perlukan emotional rest. Terlalu banyak simpan dalam, makan hati, lama-lama dada rasa nak meletup. Atau pun lepas ada kematian orang tersayang kita akan rasa sangat terbeban emosi. Ataupun lepas putus cinta dan sebagainya.

Cara dia ialah offload yourself dari beban emosi ni, mula berkongsi dengan seseorang. Bagi rasa lapang sikit dada tu.

6. SPIRITUAL REST :

Spiritual rest ni ialah bila kita rasa kita mula lost, terkapai-kapai tak tahu arah tuju, kadang-kadang sampai kita pun tak faham kenapa kita masih hidup harini. Rasa kosong dalam jiwa dan rasa tercari-cari erti hidup.

Sampai satu tahap dalam hidup kita akan lalui fasa ni. Masa tu, mula cari ilmu, mula connect deeper on spiritual level. Mula buat ibadah dengan lebih berkualiti, mula belajar kenal Allah. Seek knowledge, seek wisdom. Go on the deeper level.

7. SENSORY REST :

Sensory rest ialah bila kita mula rasa penat gila di mata kita, di leher kita, sebab kita dah tenung phone or gadget terlalu lama. Memang perlukan rehat sensory kita. Mula letak tepi kejap phone.

Start disconnect dengan everything. You need rest honey. You need rest. Recharge you energy.

So itu lah ilmu baru yang saya nak share pagi ni. Ramai orang gaduh suami isteri sebab apa? Sebab diorang penat je sebenarnya. Cuma mereka tak sedar di mana dan apa yang mereka penat sebenarnya. Sebab tu mula salahkan pasangan masing-masing dah banyak penceraian berlaku Sebab penat, emotionally, mentally, spiritually.

Kita rasa tak bahagia pun mungkin sebab kita penat. Penat dengan dunia dan drama hidup. Mula rehat. InsyaAllah kejayaan datang berlumba lumba pada anda.

If you feels tired, learn to rest, not quit.
Jika anda penat, belajar berehat, bukan mengalah.

Dapat sesuatu?
#Share #Tag pada yang memerlukan. Moga Bermanfaat.

Sumber:
Afnan Rosli
Love, Peace, Happiness

Share.

Leave A Reply