Rusuah India. Tindakan Non-Muslim Kepada Jirannya Buat Umat Islam Respek | Ketika rusuhan memuncak, sebuah rumah keluarga Islam terbakar dan ini tindakan jirannya buat umat Islam respek. Baca selanjutnya.

Melompat Dalam Api Selamatkan 6 Sekeluarga

Ketika situasi rusuhan di utara Delhi sedang memuncak, seorang lelaki berusia 29 tahun melihat rumah jiran Muslimnya terbakar dan melakukan sesuatu yang sangat baik. Beliau disifatkan sangat berani dengan menyelamatkan jiran Muslimnya tanpa menghiraukan keselamatan dirinya sendiri.

Kejadian yang berlaku pada malam Selasa lalu itu memperlihatkan lelaki itu melompat ke dalam api dan berjaya menyelamatkan enam anggota keluarga. Menurut adiknya, lelaki tersebut telah menjalani rawatan di jabatan terbakar Hospital GTB dan menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Dia tidak berada dalam bahaya tetapi wajahnya telah mengalami luka bakar separa. Dia kelihatan seperti mangsa serangan asid tetapi dia sangat berbangga dengan hakikat bahawa dia boleh menyelamatkan nyawa yang jauh lebih berharga daripada pandangan orang lain,” katanya.

“Jiran-jiran kami adalah orang Islam, tiba-tiba kami melihat api di rumah jiran. Ketika kami pergi ke teres untuk melihat apa yang sebenarnya terjadi, abang saya sudah sampai ke rumah mereka. Dia berjaya menarik lima dari mereka dengan selamat tetapi seorang wanita tua tersangkut dan penyelamatannya mengambil masa dan dia mengalami luka bakar dalam proses itu,” kata lelaki itu sambil menyuarakan masalah tersebut.

“Kami bergegas untuk menarik dia keluar, tetapi terpaksa menunggu untuk dibawa ke hospital kerana tidak ada yang menumpangkan kami dan ambulans tiada,” katanya.

Lelaki itu juga mengalami luka terbakar yang teruk di kedua-dua belah tangan.

Beliau dipuji sebagai seorang pahlawan di media sosial dan rakyat bercakap mengenai kempen pendanaan ramai untuk membantunya menjalani rawatan bagi mukanya yang terbakar.

Kekecohan di Jaffrabad, Maujpur, Babarpur, Chand Bagh, Shiv Vihar, Bhajan Pura, kawasan Yamuna Vihar di timur laut Delhi telah dipercayai sekurang-kurangnya 42 nyawa dan lebih 300 orang cedera.

Sebilangan besar hartanah telah rosak. Rusuhan beramai-ramai memperlihatkan rumah, kedai, kenderaan, pam petrol dan batu pelet telah dibakar. BACA : Rusuhan India. Ini Kenyataan Tegas Erdogan Yang Ditunggu Umat Islam

Sumber: NDTV via Siakapkeli

Share.

Leave A Reply