Rusuhan India. Ini Kenyataan Tegas Erdogan Yang Ditunggu Umat Islam | Lebih 30 orang umat Islam maut dalam rusuhan agama di India. Terkini ini kenyataan tegas Erdogan yang ditunggu umat Islam seluruh dunia. Baca selanjutnya.

Hentikan Pembunuhan Beramai-Ramai Umat Islam Di India

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyatakan kecaman tegas terhadap serangan umat Islam di India selepas rusuhan kaum di New Delhi yang menyaksikan sekurang-kurangnya 33 orang mati.

“Sekarang India telah menjadi sebuah negara di mana pembunuhan beramai-ramai sedang berlaku secara meluas oleh extremis orang Hindu,” kata Erdogan semasa pidato di Ankara selepas keganasan berlaku minggu ini antara pergerakan orang Hindu dan Muslim ke atas undang-undang kewarganegaraan.

Lebih 200 orang cedera dan 33 terbunuh sejak Ahad lalu dalam pertempuran yang menyaksikan pertembungan umat Hindu dan Muslim berjuang melawan pertempuran, yang menggunakan senjata dengan pedang dan senjata api. Beribu-ribu harta dan kenderaan terjejas dan rosak dalam keganasan.

Mengikut dokumen yang dilaporkan oleh AFP, ratio angka kematian adalah lebih kurang sama dari Hindu dan Muslim, berdasarkan nama mereka.

Erdogan, seorang Muslim yang taat, melihat dirinya sebagai pembela Islam, sering mengambil pendirian umum mengenai isu-isu yang berkaitan dengan kepercayaan dan pengikutnya.

Dia menuduh pengganas Hindu menyerang umat Islam dengan menyakiti kanak-kanak yang sedang belajar di pusat tuisyen swasta dengan “tongkat logam seolah-olah membunuh” mereka.

“Bagaimanakah orang-orang ini boleh membuat perdamaian dunia? Tidak mustahil. Apabila membuat ucapan – kerana mereka mempunyai penduduk yang besar – mereka mengatakan ‘kita kuat’ tetapi itu bukan kekuatan,” tambah Erdogan.

Kerusuhan itu adalah keganasan terkini mengenai undang-undang kewarganegaraan Perdana Menteri Narendra Modi, yang mencetuskan beberapa bulan demonstrasi yang mematikan pada bulan Disember.

Pengkritik berkata Modi mahu mengubah negara secara sekular menjadi negara Hindu.

Kebanyakan daripada 200 juta umat Islam di India takut undang-undang kewarganegaraan – digabungkan dengan daftar rakyat yang didaftarkan – akan meninggalkan mereka tanpa kerakyatan atau dihantar ke kem tahanan.

Sumber: The Jakarta Post

Share.

Leave A Reply