Tayar Tersangkut Di Leher Seekor Rusa Hampir Sepanjang Hidupnya. | Sebuah tayar tersangkut di leher seekor rusa elk seberat 600 paun di Denver, Colorado, hampir separuh daripada keseluruhan kehidupannya, kata pegawai Taman Colorado dan Hidupan Liar tempatan.

Tayar Tersangkut Di Leher Seekor Rusa Hampir Sepanjang Hidupnya.

Rusa jantan, yang berusia lebih dari empat tahun itu, mempunyai tayar di lehernya selama sekurang-kurangnya dua tahun. Pada petang Sabtu, pegawai hidupan liar terpaksa memotong tanduk haiwan itu untuk mengeluarkan tayar.

“Ia ketat untuk mengeluarkannya,” kata pegawai hidupan liar Scott Murdoch dalam satu kenyataan. “Ia tidak mudah, kami terpaksa mengeluarkannya kerana kami tidak dapat memotong keluli dalam tayar. Mujurlah, leher elk itu masih mempunyai sedikit ruang untuk bergerak.

“Kami sebenarnya ingin memilih cara untuk memotong tayar dan tidak memotong tanduknya untuk tidak mengganggu aktivitinya, tetapi keadaannya dinamik dan kami perlu mengeluarkan tayar dengan apa cara sekalipun,” katanya, merujuk kepada musim mengawan rusa elk.

Pegawai hidupan liar cuba empat kali untuk menangkap dan menenangkan elk tersebut sejak Mei tahun ini disebabkan beberapa faktor, termasuk keadaan fizikalnya yang akan menyebabkan keberkesanan ubat penenang diminimumkan,” kata Dawson Swanson sambil menambah bahawa elk jantan itu kehilangan 35 paun selepas tayar itu dikeluarkan.

“Tayar itu penuh dengan jarum pine yang basah dan kekotoran,” kata Murdoch. “Jadi jarum pine, kotoran, dan serpihan lain mengisi keseluruhan bahagian bawah tayar. Mungkin ada 10 paun serpihan di tayar itu.”

Murdoch berkata dia “agak terkejut” melihat hanya sedikit kecederaan yang dialami oleh elk itu dengan tayar di lehernya.

“Bulu ada tertanggal sedikit, ada satu luka terbuka kecil mungkin saiz duit syiling, tetapi selain itu ia kelihatan sangat baik,” katanya.

Sumber: Insider

Share.

Leave A Reply