Temubual Seorang Jururawat Covid-19. Luahan Dia Buat Ramai Sebak. | Temubual dengan seorang Jururawat yang bertugas di sebuah bandar yang teruk dengan covid – 19. Luahan dia buat ramai menangis. Ada video.

Wabak Covid-19 kini menjadi perbualan seluruh dunia apabila penyakit ini dilihat sebagai penyakit berbahaya sehingga memaksa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan situasi ini sebagai pandemik. Sehingga ke hari ini tiada lagi sebarang vaksin untuk virus corona.

Di twitter, seorang lelaki kongsi video hos program popular Running Man, Yoo Jae Suk menemubual salah seorang jururawat di hospital daerah Daegu, dimana tempat paling teruk dijangkiti wabak ini. Jururawat tersebut dengan sukarela ke daerah sana bagi membantu pesakit sehingga membuatkan Yoo Jae Suk menangis tidak dapat menahan sebak.

 

Pada 11 Mac lalu, rancangan “You Quiz on the Block” yang disiarkan di TVN menjadi antara episod paling hiba apabila Yoo Jae Suk dan Jo Se Ho menemu bual seorang jururawat yang sukarela ke daerah Daegu bagi menyumbangkan tenaga merawat pesakit disana. Oleh kerana wabak koronavirus melanda dunia, rancangan musim ketiga ini difilemkan di dalam rumah.

 

Semasa episod, Yoo Jae Suk dan Jo Se Ho bercakap melalui panggilan video dengan seorang jururawat dari Seoul bernama Jung Dae Rye, yang telah bekerja tanpa henti di Daegu, bandar Korea Selatan dengan jumlah kes COVID-19 tertinggi. Perbualan itu menyentuh hati Jae Suk sehingga dia kelihatan sebak dan menangis.

Tak cukup kakitangan hospital untuk merawat

 

Saya selalu merasakan rasa tanggungjawab yang tidak kira di mana atau bila masa, saya harus menjadi yang pertama untuk membuat tindakan. Apabila mereka bertanya apakah saya akan datang ke sini, saya tidak berfikir tentang diri saya sendiri apabila saya berkata saya akan pergi.

Saya selalu berfikir bahawa dalam krisis nasional, saya harus membantu.

 

Menurut Jung Dae Rye, dia tidak memikirkan dirinya namun lebih kepada merindukan keluarga. Dia turut memberitahu keadaan disana yang agak tidak terkawal memandangkan bilangan kakitangan tidak cukup.

 

Kita perlu bekerja pada shift tetapi doktor tidak dapat pulang ke rumah dan bekerja 15 hingga 17 jam. Semua katil hospital penuh, kekurangan jururawat dan bekalan seperti topeng, sarung tangan dan banyak lagi.

 

Harap semua orang cepat sembuh

 

Saya berharap pesakit dengan cepat dapat sihat dan kami akan mengalahkan COVID-19. Orang-orang dari seluruh negara memberi bantuan dan menghantar keperluan kami, dan saya harap seluruh negara dapat melalui masa yang sukar ini bersama.

 

Tidak dapat menahan sebak, Yoo Jae Suk menangis dengan kata-kata semangat yang dituturkan oleh jururawat tersebut. Jung Dae Rye turut menghiburkan Yoo Jae Suk dengan bertanyakan kenapa Jae Suk menangis.

 

Kamu terus mengatakan anda baik-baik saja, tetapi hatiku sakit, jadi saya menangis. Saya tidak tahu bahawa saya menangis, tetapi air mata tidak berhenti. Ia seolah-olah mendengar cerita yang sangat menyedihkan. Jo Se Ho melahirkan rasa terima kasih dan Yoo Jae Suk meminta maaf kerana bertindak balas sedemikian rupa.

Jangan risau tentang saya

Saya hanya ingin memberitahu mereka saya baik-baik saja. Tiada apa lagi yang boleh dikatakan. Jangan terlalu risau tentang saya.

 

Walaupun hati kuat merindui keluarga, namun kerana tanggungjawab dia akan turut berkhidmat pada yang memerlukan. Dia juga berharap agar semua orang tidak terlalu risau tentang dirinya kerana dia dalam keadaan baik. Ketika ditanya mengenai apa yang mahu dilakukan sebaik sahaja krisis berakhir. Dia hanya ketawa menangis dengan menjawab hanya mahu melihat keluarganya.

Mengakhiri perbualan itu Yoo Jae Suk dan Jo Se Ho mengucapkan terima kasih kepada jururawat tersebut kerana berkhidmat untuk negara dan berharap agar dia menjada kesihatan agar terus dalam keadaan sihat.

 

Sumber : OhBulan

Share.

Leave A Reply