Tentera Israel Tembak Mati Wartawan Al Jazeera Di Tebing Barat | JENIN: Wartawan veteran Al Jazeera, Shireen Abu Aqleh ditembak mati oleh tentera Israel semalam ketika dia membuat liputan serbuan ke atas kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang diduduki, lapor seorang jurugambar AFP.

Al Jazeera dan kementerian kesihatan Palestin mengesahkan kematian Shireen, 51, seorang tokoh terkemuka dalam perkhidmatan berita Arab saluran itu.

Tentera Israel mengesahkan bahawa ia telah menjalankan operasi awal semalam di kem pelarian Jenin, kubu kuat kumpulan bersenjata Palestin di utara Tebing Barat.

Ia menambah bahawa terdapat pertukaran tembakan antara suspek dan pasukan keselamatan dan ia sedang menyiasat sama ada ‘wartawan cedera, mungkin oleh tembakan Palestin’.

Ketegangan meningkat sejak beberapa bulan kebelakangan ini apabila Israel bergelut dengan gelombang serangan yang mengorbankan sekurang-kurangnya 18 orang sejak 22 Mac, termasuk seorang pegawai polis Arab-Israel dan dua warga Ukraine.

Tentera Israel telah menyalahkan penduduk Jenin berhubung beberapa serangan dan telah meningkatkan operasi di kawasan itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Seramai 30 rakyat Palestin dan tiga warga Arab Israel telah terkorban dalam tempoh yang sama, menurut pengiraan AFP, antaranya pelaku serangan dan mereka yang dibunuh oleh pasukan keselamatan Israel dalam operasi Tebing Barat.

SUMBER : Berita Harian

Share.

Leave A Reply