Terkini Rusia Bagi Amaran TEGAS Kepada Israel Buat Kelab Bawang Malaysia Gembira | Berita ni bakal menggembirakan Kelab Bawang Malaysia (KBM) di mana Rusia terkini beri amaran tegas terhadap Israel. Baca selanjutnya.

RUSIA BERI AMARAN ISRAEL HENTI SERANGAN UDARA DI SYRIA

Kerajaan Rusia pada hari Rabu memberi amaran kepada Israel untuk berhenti melakukan serangan udara sewenang-wenangnya di Syria.

Terkini Rusia Bagi Amaran TEGAS Kepada Israel Buat Kelab Bawang Malaysia Gembira

Amaran itu datang beberapa hari selepas tentera Tel Aviv melakukan serangan besar-besaran di sekitar Damsyik yang didakwa menyasarkan tentera Iran.

Israel telah berulang kali menyerang apa yang didakwanya sasaran Iran di Syria dan tentera bersekutu Teheran, termasuk Hizbullah Lebanon.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menggambarkan usaha itu sebagai kempen terbuka untuk menolak Teheran, musuh Tel Aviv.

Terkini Rusia Bagi Amaran TEGAS Kepada Israel Buat Kelab Bawang Malaysia Gembira

Serangan itu telah lama menyebabkan persengketaan antara Israel dan Rusia, kerana Moscow adalah sekutu utama rejim Presiden Syria Bashar al-Assad.

Pada masa lalu, pegawai Israel telah membuat perjanjian dengan Moscow di mana mereka telah menjelaskan bahawa serangan mereka terhadap Syria tidak akan mengancam Assad.

Manakala Moscow berjanji untuk membantu mengehadkan pengaruh Iran berhampiran sempadan Israel.

Talian hotline dunia juga telah ditubuhkan sejak tahun 2015 untuk memastikan pasukan Rusia di Syria tidak ‘terkejut’ dengan serangan Israel.

“Serangan sewenang-wenangnya terhadap wilayah negara yang berdaulat, dalam hal ini, kita bercakap tentang Syria, mesti diketepikan,” kata jurucakap Kementerian Luar Rusia, Maria Zakharova ketika menjawab pertanyaan dari agensi berita Rusia TASS mengenai serangan udara Israel terhadap Syria baru-baru ini.

Terkini Rusia Bagi Amaran TEGAS Kepada Israel Buat Kelab Bawang Malaysia Gembira

Beliau berkata serangan itu meningkatkan ketegangan di rantau ini, yang katanya bukan untuk kepentingan jangka panjang mana-mana negara di sana, termasuk Israel.

“Kita tidak sepatutnya membenarkan Syria, yang telah mengalami konflik bersenjata selama bertahun-tahun, untuk menjadi kancah pertarungan untuk menyelesaikan isu geopolitik,” katanya.

Terdahulu pada hari Rabu, Netanyahu memberi isyarat bahawa serangan susulan di Syria akan diteruskan.

IDF mendakwa sistem pertahanan udara Iron Dome memintas peluru yang dilancarkan ke arah Israel dari Syria pada 20 Januari 2019

Terkini Rusia Bagi Amaran TEGAS Kepada Israel Buat Kelab Bawang Malaysia Gembira

“IDF (Pasukan Pertahanan Israel) adalah satu-satunya tentera yang memerangi tentera Iran di Syria,” katanya semasa lawatan ke pangkalan tentera Israel.

“Saya yakin dengan kemampuan kita untuk mengalahkan musuh.” katanya, yang dipetik oleh Reuters pada Khamis (1/28/2019).

Sumber: Laicikang

Share.

Leave A Reply