Tun Mahathir Hubungi Pemimpin Hamas. Penyampaian Beliau Buat Rakyat Palestin TERHARU | Selepas lantang mengkritik Israel di pentas dunia, Tun Mahathir berhubung dengan pemimpin Hamas. Isi perbualan mereka berdua buat rakyat Palestin terharu. Allahu. Tolong jangan abaikan artikel ini.

MALAYSIA TEGUH DI BELAKANG PALESTIN

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, telah menyuarakan sokongannya yang teguh mewakili Kerajaan Malaysia terhadap rakyat Palestin.

Tun Mahathir Hubungi Pemimpin Hamas. Penyampaian Beliau Buat Rakyat Palestin TERHARU

Menghubungi pemimpin Hamas, Ismail Haniya, melalui telefon, Dr. Mahathir mengutuk pendudukan Israel sebagai negara penjenayah.

Dr. Mahathir bersumpah bahawa Malaysia akan selama-lamanya berdiri bersama rakyat Palestin sehingga mereka memperoleh hak-hak mereka yang tidak dapat dipisahkan.

Pemimpin Hamas, Ismail Haniya memuji pendirian Dr. Mahathir, di mana beliau sifatkan sebagai sendi kepada kedudukan bersejarah Malaysia sebagai pro-Palestin.

Haniya juga memuji kedudukan Malaysia dalam isu Jerusalem yang diduduki, hak pengembalian Palestin, dan pengepungan Israel yang menyebabkan penduduk Gaza ditindas.

Beliau juga memuji penolakan tegas Malaysia terhadap normalisasi dengan pendudukan Israel dan keengganan untuk membenarkan atlet Israel masuk ke negara ini.

Mengulas mengenai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Dr. Mahathir mengkritik pedas Israel, sebuah negara yang beliau sifatkan tidak mematuhi undang-undang antarabangsa dan meneruskan aktiviti penempatan haram di wilayah Palestin yang diduduki.

Dr. Mahathir menggelar Israel sebagai “negara penjenayah” dan berkata Israel “tidak diinginkan” di Malaysia.

Malaysia mengulangi pendirian untuk tidak membenarkan atlet Israel untuk bersaing dalam Kejohanan Renang Dunia Para Dunia 2019 di Kuching, memasuki negara ini.

Acara berlangsung dari 29 Julai hingga 4 Ogos, dan merupakan salah satu acara kelayakan untuk Paralimpik 2020 di Tokyo.

“Kami tidak akan membenarkan mereka (masuk). Jika mereka datang, maka itu adalah satu kesalahan,” Perdana Menteri Malaysia, Dr. Mahathir Mohamad memberitahu pemberita beberapa minggu yang lalu.

Walaupun mendapat tekanan dari Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa dan Jawatankuasa Olimpik Israel, Malaysia memegang teguh pendiriannya.

“Jika mereka mahu menarik semula hak penganjuran kejohanan itu dari Malaysia, mereka boleh berbuat demikian,” kata Dr. Mahathir, memetik laporan Palinfo.com (25/01/2019).

Bukan kali pertama mengkritik Israel..

Sebenarnya, kelantangan Dr. Mahathir mengkitik Israel bukanlah perkara baru. Pada tahun 2003 di hadapan para pemimpin Muslim yang merupakan ahli dalam Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Tun Mahathir juga lantang mengkritik Israel.

“Namun Yahudi saat ini mengawal dunia melalui proksi. Mereka gunakan pihak lain untuk berlawan dan mati untuknya.

“Mereka mencipta sosialisme, komunisme, hak asasi manusia dan demokrasi supaya yang tidak menurutinya dikira salah supaya mereka boleh menikmati hak-hak yang sama dengan orang lain.

“Dengan ini, mereka berjaya mengawal negara-negara paling kuat dan kelompok kecil ini telah menjadi kuasa dunia, ” kata Tun Mahathir yang ketika itu menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-4.

Sumber: Laicikang

Share.

Leave A Reply