Tragedi Kepala Air, 14 M@ut Semasa Upacara Keagamaan Di Sungai | Sekurang-kurangnya 14 maut manakala beberapa mangsa lain masih hilang apabila banjir kilat melanda, kelmarin.

PASUKAN penyelamat membawa mayat mangsa banjir yang ditemui di Sungai Jukskei. FOTO AP

Robert Mulaudzi, Jurucakap Perkhidmatan Pengurusan Kecemasan Kota Johannesburg, berkata, mangsa terbabit antara sekumpulan 33 penganut yang menyertai upacara gereja di tebing sungai Jukskei apabila banjir melanda kawasan itu, Sabtu lalu.

Katanya, paderi yang mengetuai upacara itu termasuk pembaptisan terselamat.

Beliau berkata dua hanyut dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian manakala 12 lagi mayat ditemukan.

Beliau berkata, pasukan penyelamat dan bomba masih mencari orang yang hilang, namun peluang untuk menemui mereka masih hidup semakin pudar.

Beliau juga menyata bahawa orang ramai mempunyai akses percuma ke sungai dan mengamalkan agama mereka di mana mereka mahu.

Beliau bertambah lagi, tetapi kita mesti memperhebatkan kempen kesedaran untuk mengelakkan tragedi seperti ini berulang.

Peningkatan air secara tiba-tiba adalah perkara biasa di Johannesburg, di mana ribut berlaku hampir setiap malam semasa musim panas.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Empat M@ut Akibat Tanah Runtuh, Banjir

Empat M@ut Akibat Tanah Runtuh, Banjir | Dalam kejadian tanah runtuh di Gowa, wilayah Sulawesi Selatan pada hari ini, seorang maut manakala seorang lagi masih hilang dikhuatiri tertimbus.

Dua kenderaan jenis van dan pikap yang dinaiki mangsa diseret hingga ke bahu jalan menghubungkan Parangloe dan Tinggimoncong ketika hujan lebat serta kondisi tanah yang tidak stabil.

Jurucakap Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia Abdul Muhari berkata agensi pengurusan bencana daerah dikerah ke lokasi untuk menyelamat mangsa dan mengalihkan tanah runtuh.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik meramalkan kawasan itu masih berpotensi mengalami hujan hingga Sabtu ini, katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Abdul Muhari berkata tiga kematian direkodkan susulan banjir yang menjejaskan 836 keluarga di Tapanuli Tengah, wilayah Sumatra Utara, Jumaat lepas.

Penduduk telah kembali beraktiviti seperti biasa namun diingatkan berwaspada memandangkan kawasan itu berpotensi mengalami hujan ringan hingga lebat hari ini, katanya.

Di wilayah yang sama, banjir besar merendam empat kawasan di Batu Bara pada Selasa akibat hujan berintensiti tinggi sehingga air Sungai Dalu-dalu dan Sungai Bahboloh melimpah.

Abdul Muhari berkata, banjir yang menjejaskan 645 keluarga turut merosakkan sebuah empangan namun telah diperbaiki untuk sementara menggunakan guni berisi tanah dan pasir.

Sumber: Siakap Keli

 

2 Pemandu Cemas Kereta Terperangkap Banjir Kilat

2 Pemandu Cemas Kereta Terperangkap Banjir Kilat | Dua pemandu berdepan detik cemas selepas kenderaan masing-masing terperangkap akibat banjir kilat di Jalan Chan Sow Lin, pada malam semalam.

Superintendan Ashari Abu Samah, Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, berkata dalam kejadian jam 7.40 malam itu, paras air di kawasan berkenaan naik secara mendadak.

Beliau juga berkata bahawa terdapat dua mangsa dalam kejadian ini membabitkan seorang wanita berusia 23 tahun yang memandu Perodua Axia dan seorang lelaki berusia 39 tahun yang memandu kereta jenis Subaru.

Ketika menghubungi Ashari pada hari ini, beliau menyatakan bahawa kedua-dua kenderaan itu dikatakan masuk ke kawasan banjir (kilat) dan tidak sempat untuk mengundur kenderaan.

Ashari berkata, kedua-dua mangsa yang terperangkap itu berjaya diselamatkan dan dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Beliau bertambah lagi, kedua-dua kenderaan itu juga sudah dikeluarkan dengan bantuan pihak bomba dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Sementara itu, Polis Kuala Lumpur melakukan pemantauan di beberapa lokasi dinaiki air di Terowong Projek Perumahan Rakyat (PPR) Muhibah dan Jalan Kuchai Lama.

Berdasarkan laporan dimuat naik di Facebook Polis KL, air mulai surut di dua lokasi berkenaan mulai surut dan laluan mula dibuka semula untuk pengguna jalan raya.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply