Seorang anggota polis disaman kerana menggunakan alat komunikasi ketika memandu di Lebuhraya Persekutuan, di sini.

Tular Video Polis Guna 'Handphone' Ketika Memandu. Ini Tindakan Tegas PDRM

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, siasatan mendapati kejadian berlaku pada 9 pagi ketika anggota berkenaan memandu kenderaan Proton Preve dan berlogo.

“Anggota polis yang terbabit sudah dipanggil untuk siasatan dan saman dikeluarkan terhadap pemandu berkenaan mengikut Kaedah 17(A) LN166/59.

“Kejadian berkenaan tidak membabitkan kemalangan serta kecederaan kepada pengguna jalan raya yang lain,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Menurutnya, pihaknya tidak akan berkompromi dengan terhadap salah laku anggota yang melakukan kesalahan ketika bertugas.

Video berdurasi 14 saat itu tular di media sosial semalam memaparkan anggota polis menggunakan alat komunikasi (telefon pintar) ketika memandu.

Orang ramai meminta tindakan tegas sama seperti orang awam diambil terhadap anggota polis berkenaan kerana melanggar undang-undang jalan raya.

May be an image of text

May be an image of text that says 'DALAM PERKARA INI, PIHAK POLIS TIDAK AKAN BERKOMPROMI TERHADAP SALAH LAKU ANGGOTA YANG MELAKUKAN KESALAHAN KETIKA MENJALANKAN TUGAS. -TAMAT- DIKELUARKAN PADA 15 MEI 2022 (AHAD) JAM 11.30 MALAM'

Sumber : HM, Inforoadblock

Share.

Leave A Reply