Sekiranya Ukraine diterima sebagai ahli Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO), serangan oleh Russia ke atas negara itu akan mengakibatkan peperangan dengan semua negara anggota pertubuhan berkenaan.

Perang Dunia Ketiga Bakal Meletus? Ini Komen Tun M

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu kenyataan hari ini, berpendapat perang di antara NATO dan Russia akan meningkat dan berupaya menjadi perang dunia ketiga termasuk kemungkinan penggunaan senjata nuklear.

Mengulas perihal lanjut, beliau berkata, salah satu perjanjian antara negara NATO adalah bahawa serangan terhadap satu negara akan dianggap sebagai serangan terhadap semua negara anggota.

Jelasnya, apakah implikasi keadaan semasa. Ukraine masih belum menjadi anggota. Jika diserang Russia, NATO tidak terikat untuk berperang dengan Russia. Dari sudut lain, jika Ukraine diterima sebagai anggota NATO, serangan oleh Rusia akan mengakibatkan perang dengan NATO.

Ujarnya, dalam hal ini , Russia tidak mungkin akan mengaku kalah dan begitu juga dengan NATO. Situasi ini juga, boleh memusnahkan dunia.

Dr Mahathir berkata, tentera Russia semakin melemah selepas perpecahan Kesatuan Soviet dan NATO menganggap ia sebagai satu anugerah tuhan.

Menurutnya, ini tidak menjejaskan negara NATO daripada merekrut lebih ramai ahli terutamanya dalam kalangan mereka yang rapat dengan Russia. Permainan perang diadakan dalam kalangan negara NATO, sekali lagi ditujukan kepada Russia.

Katanya, Russia kembali bersenjata kerana NATO mendapat lebih ramai ahli dan semakin hampir dengan Russia.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply