Tun Mahathir Halang Atlet Israel Masuk Malaysia. Ini Tindakan Balas Penduduk Gaza. | Khalifah Media Networks – Baru ni viral seluruh dunia bila Tun Mahathir tegas tidak benarkan atlet Israel masuk ke Malaysia. Terkini penduduk Gaza buat “sesuatu” sebagai tindakan balas yang buat netizen sebak.. Tolong jangan abaikan artikel ni.
Bendera Malaysia kini terbang tinggi di Gaza sebagai tanda penghargaan rakyat Palestin terhadap sokongan Malaysia kepada negara berkenaan.
Sebelum ini, Putrajaya telah mengumumkan akan mengharamkan penyertaan atlet Israel untuk menyertai 2019 World Para Swimming Championships yang akan diadakan di Kuching, Sarawak pada 29 Julai hingga 4 Ogos ini.
Bersebelahan bendera Malaysia, terdapat tulisan yang berterima kasih kepada Malaysia yang sentiasa teguh berdiri mempertahankan Palestin.
Manakala di Stadium Yarmouk (stadium tertua di Gaza), peminat bola sepak Palestin turut mengibarkan Jalur Gemilang semasa perlawanan bola sepak yang berlangsung pada hari Sabtu lalu.
Dalam satu kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata Israel bersifat hipokrit dengan mengecam keputusan yang telah dibuat kerajaan Malaysia. Tahniah buat kerajaan Malaysia kerana tidak tunduk dengan desakan dari luar.
Sumber : VOCKET