Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) menggesa sokongan berterusan antarabangsa terhadap pelarian Rohingya dan negara tuan rumah Bangladesh, lapor The Sun.
Pada Ogos 2017, hampir 750,000 Muslim Rohingya melarikan diri daripada kekejaman pihak tentera di Rakhine, Myanmar menjadikan jumlah keseluruhan pelarian di Cox’s Bazar mencecah 1.2 juta orang, memetik kenyataan UNHCR.
Sebelum ini, Timbalan Pesuruhjaya Tinggi UNHCR Kelly T. Clements dan Pengarah UNHCR untuk Asia dan Pasifik Indrika Ratwatte melawat Bangladesh pada 13 hingga 18 Feb, termasuk ke kem pelarian di Cox’s Bazar dan Pulau Bhasan Char.
Hasil lawatan itu mendapati terdapatnya keperluan mendesak dan lebih komprehensif berkaitan bantuan kemanusiaan.
Jelasnya lagi, a termasuk penyelesaian alternatif seperti penempatan semula ke negara ketiga untuk golongan paling terjejas dengan perlindungan khusus, serta peluang pekerjaan dan pendidikan.
Clements turut mengulangi komitmen UNHCR bagi kepulangan secara sukarela dan penyelesaian lain.
Katanya, meskipun pelarian dengan jelas menyatakan keinginan untuk pulang ke negara asal, mereka juga khuatir nyawa mereka terancam jika berbuat demikian.
Justeru itu, Celements berkata, mereka perlu berusaha mencari penyelesaian lain sambil menggandakan usaha menyediakan akses kepada pendidikan, latihan kemahiran dan peluang pekerjaan bagi mereka dan tuan rumah.
Sumber: The SunĀ 

Share.

Leave A Reply