(Video) Komunikasi Ibu Bapa Dan Anak Tentang Isu Sensitif. Bagaimana? | Anak atau cahaya mata adalah anugerah yang seharusnya perlu diberi didikan dan dijaga dengan penuh kasih sayang serta tanggungjawab. Seiring usia mencecah empat hingga enam tahun, pendidikan awal kanak-kanak adalah sangat penting bagi membantu perkembangan IQ mereka.

(Video) Komunikasi Ibu Bapa Dan Anak Tentang Isu Sensitif. Bagaimana?

Berikutan itu, pendidikan awal kanak-kanak dalam tempoh dan di peringkat ini akan memacu ke arah perkembangan untuk anak-anak membesar sebagai anak yang tinggi keyakinan diri.

Pada usia awal ini, ia merupakan tempoh sensitif, dimana pada masa inilah anak dengan mudah menerima stimulus-stimulus daripada sekitarannya. Ketika tempoh ini, kemampuan otak anak ”menyerap” semua pengetahuan daripada sekitarannya akan disusuli dengan sifat rasa ingin tahu yang tinggi.

Secara semula jadinya, seorang kanak-kanak gemar belajar dan menanam sikap ingin tahu mengenai tubuh badan mereka serta individu lain. Menjelang usia tiga hingga empat tahun, ramai daripada mereka sudah mula mengenali dan memahami bahagian tubuh badannya sendiri.

Selain itu mereka juga mungkin akan mula menyedari terdapat perbezaan antara anatomi tubuh badannya dengan individu jantina lain.

Oleh yang demikian, ibu bapa perlu mempersiapkan diri dengan jawapan yang jujur apabila mereka bertanyakan soalan tentang seksual dan norma-norma kehidupan. Tidak wujud usia yang terlalu muda untuk memulakan topik ini justeru, apa yang penting adalah anda sebagai ibu bapa perlu tahu cara dan kesesuaian jawapan mengikut tahap anak anda.

Jadi bagaimanakah untuk anda sebagai seorang ibu bapa ingin berkomunikasi tentang isu sensitif dengan anak-anak? Mari ikuti perkongsian yang diberikan oleh saudara Akhi Fairuz Al-Jengkawi tentang isu ini dengan lebih lanjut.

Share.

Leave A Reply