10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan | Ramai yang dah hafal 10 ayat quran dan doa ni tapi tak amal dan tak tahu sebenarnya boleh elak sihir. Mengejutkan. Nak tau? Jom baca dan kongsikan. Semoga bermanfaat.

10 AYAT SURAH QURAN DAN DOA UNTUK ELAK SIHIR

Korang pernah terfikir tak tentang SIHIR? pernah tak risau kalau2 korang menjadi mangsa SIHIR orang lain yang amat dengkikan korang?.. walhal korang sendiri tak pernah nak menyakiti atau bersikap irihati dengan diorang? hemm..

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

Sebenarnya kita takkan tahu pun diri kita di SIHIR . kadang2 SIHIR tu berbentuk halus yang kita takkan nampak pada mata kasar.. i mean, tak nampak pada luarannya.. bila dah semakin merebak baru kita akan nampak kesannya.. so, berhati2 dan amalkanlah ayat/doa2 dibawah ni untuk bertawakal dan berdoa agar dijauhkan dari sesuatu senjata yang amat dasyat selain senjata tajam/berpeluru.. iaitu SIHIR

1. Baca Al-Fatihah

(1) Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (2) Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam. (3) Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (4) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat). (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. (6) Tunjukilah kami jalan yang lurus. (7) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

2. Baca Surah Al-Ikhlas

(1) Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa. (2) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat. (3) Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan (4) Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

3. Baca Surah Al-Falaq

(1) Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk. (2) Dari bencana makhluk-makhluk yang Dia ciptakan. (3) Dari bahaya gelap apabila ia masuk. (4) Dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan). (5) Serta dari kejahatan orang yang dengki apabila dia melakukan dengkinya.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

4. Baca Surah An-nas

(1) Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia. (2) Yang Menguasai sekalian manusia, (3) Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, (4) Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam, (5) Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, (6) (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

Membaca surah 3 Qul setiap hari. Rasulullah s.a.w telah bersabda : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan al-Mu’awizatain (surah an-Nas dan surah al-Falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu. (Sunan at-Tirmizi – no: 5072 dinilai Sahih oleh al-Albani di dalam Sahih Sunan at-Tirmizi – no: 3575)

5. Baca Ayatul Qursi

(255) Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya, Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

Ayat al-Kursi (surah Al-Baqarah ayat 255), lebih baik jika memahami maksudnya sekali. Daripada Abu Hurairah radhiallahu; Rasulullah s.a.w telah mewakilkan aku supaya menjaga harta zakat Ramadhan, lalu datang seorang lelaki mencuri makanan. Akupun menangkapnya dan berkata, “Aku akan membawa kamu kepada Rasulullah s.a.w…Lalu dia berkata, “Sekiranya kamu pergi ke katilmu, maka bacalah Ayat al-Kursi, kamu akan diiringi oleh seorang penjaga daripada Allah dan syaitan tidak akan mendekatimu sehingga waktu pagi.” Nabi s.a.w bersabda, “Dia telah bercakap benar kepadamu sedangkan dia adalah penipu besar. Dia adalah syaitan,” (Sahih al-Bukhari – no: 4723)

6. Membaca doa di bawah setiap hari sebanyak 3 kali : “Bismillahillazi La Yadhurru Ma’asmihi Syai un Fil Ardi Wala Fisamaie, wa huwas Sami’ul Alim”.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

Rasulullah s.a.w bersabda : Tiada seorang hamba pun yang berkata setiap pagi dan petangnya : (terjemahan ayat) “Dengan nama Allah yang tiada siapa mampu memudaratkan dengan namaNya samada di dunia mahupun di langit, dan Dialah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” sebanyak 3 kali, kecuali tiada apa yang mampu memudaratkannya. (Sohih Muslim, no 2731)

7. Dua ayat terakhir surah al-Baqarah di bawah.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda : Barangsiapa membaca dua ayat terakhir (ayat no. 285 dan 286) dari surah al-Baqarah pada malam hari, maka mencukupi baginya (daripada diganggu oleh Syaitan). (Sahih al-Bukhari – no: 3786; Sahih Muslim – no: 807)

(285) Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah dan Malaikat-malaikatNya dan Kitab-kitabNya dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata): Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain Rasul-rasulnya. Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami dan kepadaMu jualah tempat kembali.

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

(286) Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. satu malam, maka 2 ayat itu telah pun mencukupi baginya”(Al- Bukhari & Muslim).

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

8. Membaca zikir : “Laa ilaaha illAllaah wahdahu laa syarikalah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai’in qodir” (sepuluh kali sekurang²nya).

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

Sabdalah Nabi s.a.w; Barangsiapa mengucapkan “Tiada tuhan melainkan Allah Yang Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya segala kerajaan dan bagiNya kepujian, yang menghidupkan dan yang mematikan, dan Dia maha berkuasa atas segala sesuatu.” sebanyak seratus kali sehari, akan memperoleh ganjaran seperti membebaskan sepuluh hamba, satu ratus hasanah (kebaikan) akan dicatatkan untuknya dan satu ratus sa’iyah (keburukan) akan dipadamkan daripada catatannya, dan ianya akan menjadi pelindung baginya daripada syaitan untuk hari tersebut sehingga petang. Tidak ada seorang pun yang akan lebih baik darinya melainkan orang yang melakukan melebihi dari apa yang dia lakukan. (Sunan at-Tirmizi – no: 3390 dinilai Hasan oleh al-Albani di dalam Sahih Sunan at-Tirmizi – no: 3534)

9. Membaca : “A’uzubillah bikalimatillah at-Tammati min syarrima Khalaq.”

Sabda Nabi s.a.w; Adapun jika engkau menyebut tatkala kamu berpetang-petang : (terjemahan ayat di atas) “Aku berlindung dengan kalimah Allah yang maha sempurna dari segala kejahatan makhluk”, nescaya tiada sesuatu apa akan memudaratkanmu. (Riwayat Muslim Rujuk Al-Muntaqa min at-Targhib wa at-Tarhib lil Munziri, Bab Zikir Ketika Subuh, no 336, 1/225)

10 Ayat Quran Dan Doa Yang Mudah Pelindung Elak SIHIR Untuk Diamalkan

10. Jaga Solat 5 Waktu Dan Baca Al Quran

Tiada tips yang lebih hebat dari amalkan solat fardhu lima waktu sehari semalam tanpa gagal. Dan melazimkan lidah dengan membaca al Quran. Istiqamahlah membaca quran walau paling sibuk pun, buka quran dan baca satu ayat. InsyaAllah terpelihara dari gangguan syaitan.

Sumber: Tengku Butang

Share.

Leave A Reply