13 Pulau/Pantai Menarik yang Boleh Dilawati di Perak | Khalifah Media Networks – Perak, sebuah negeri yang kaya dengan sejarah, keindahan alam semula jadi, dan warisan budaya yang mempesona. Dari pantai yang berpasir putih hingga ke pulau-pulau yang menakjubkan, terdapat pelbagai destinasi menarik untuk anda kunungi di Perak.

Dalam artikel ini, kami akan mengenalkan kepada anda 13 pulau/pantai yang boleh anda lawati dan bercuti semasa berada di Negeri Perak.

 

1. PULAU PANGKOR

Pulau Pangkor, terletak di perairan Selat Melaka, merupakan destinasi pelancongan utama di Malaysia. Dengan luas 2,200 hektar dan jumlah penduduk kira-kira 25,000 orang, pulau ini tawarkan pengalaman eksplorasi yang unik dengan berjalan kaki atau gunakan kenderaan darat.

Aktiviti laut seperti berenang, snorkeling, berkayak, dan memancing sangat popular di sekitarnya. Pulau Pangkor juga diisytiharkan sebagai Pulau Bebas Cukai atas titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Perak Darul Ridzuan.

2. PANTAI TELUK BATIK

Pantai Teluk Batik, terkenal sebagai destinasi peranginan santai di Negeri Perak, di sini anda akan dapat pengalaman yang sangat best dan seronok untuk percutian anda. Dengan pantai yang cantik dan landai, ia adalah tarikan utama yang selamat untuk pelbagai aktiviti.

Suasana yang tenang dan pelbagai kemudahan di sini pasti akan buat anda puas hati. Pantai yang luas ini juga memastikan anda dapat menikmati masa cuti tanpa bersesak-sesak.

3. PANTAI TELUK SENANGIN

Teluk Senangin yang terletak di  Lumut dan tidak jauh dari jeti ke  Pulau Pangkor.  Pesisiran pantai yang luas dengan pasir halus, ideal untuk aktiviti riang di tepi pantai bersama anak-anak. Dari sini, pengunjung dapat nikmati pemandangan Pulau Pangkor yang terhampar di tengah laut.

Keunikan pantai Teluk Senangin di Manjung, Perak, menarik perhatian pencinta alam yang mencari suasana perkelahan santai dan damai dengan panorama pantai yang desa.

Kredit Imej: BeachSearcher

 

4. PANTAI PASIR PANJANG

Salah satu pantai yang korang boleh lawati dekat Perak ialah pantai Pasir Panjang. Pantai ini adalah pantai terpanjang di daerah Manjung. Kehalusan pasir, pohon yang rimbun, dan keheningan kawasan menjadikannya tempat ideal untuk penyu bertelur. Penyu Agar dan Penyu Lipas adalah beberapa spesis yang sering mendarat di sini untuk meletakkan telurnya. Korang bolehlah ajak keluarga atau rakan-rakan datang ke sini.

5. PANTAI TELUK NIPAH

Di Teluk Nipah, aktiviti memberi makan burung enggang adalah satu pengalaman yang menarik yang boleh anda cuba. Cukup beli pisang, kupas, patahkan, dan lambung kepada burung enggang. Ia menyeronokkan dan anda boleh menikmatinya di Sunset View Chalet, dengan banyak burung enggang berkumpul sekitar jam 6.30 petang di kawasan lapang tepi jalanraya.

Kredit Imej: Expedia Malaysia

 

6. PULAU GIAM

Pulau kecil yang terletak di tengah Teluk Nipah, kena pergi dengan bot. Kalau nak berjalan kena tunggu air surut betul. Ada 2 port kat Pulau Giam ni. Satu port snorkeling. Satu lagi port pantai mandi-manda. Snorkeling dekat sini dengan ikan-ikan pon best dan tiada karang laut. Paras pinggang pun dah ada ikan-ikan belang. Di port pantai pula kejernihan air dan lebih mengujakan. Nak rasa kelainan, nak tambah koleksi tempat-tempat dilawati. Pulau Giam patut jadi checklist anda, tak rugi.

 

7. PANTAI TANJUNG KEPAH

Bagi yang suka menutip kepah, kerang dan sebagainya, ini adalah destinasi yang terbaik yang anda boleh lawati. Penduduk tempatan dan sekitar sentiasa menantikan aktiviti mengutip kerang di pantai Tanjung Kepah, Batu 9 Lekir, setiap kali fenomena pasang surut air laut berlaku. Ramai orang di kawasan ini, di mana sesetengah mampu mengutip sehingga 50 kilogram kerang.

Kredit Imej: Foursquare

 

Sekarang ni, kami hanya jumpa 7 pantai menarik di negeri Perak. Jika anda ada maklumat terbaru atau ingin letak tempat anda ke dalam article ini, sila hubungi kami di (https://reviewpulaupantaikmn.wasap.my/) untuk penambahan tempat best di Perak ini. Setelah anda membaca ini, jangan lupa untuk share dengan orang lain juga ye!

Share.

Leave A Reply