190 Pasukan Pemantauan SOP Kawasan Perumahan, Kampung Semasa Aidilfitri | Walaupun berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun itu tidak menjadi masalah bagi seluruh umat Islam bahkan mereka semestinya tidak sabar bagi menyambut sambutan Aidilfitri yang bakal berlangsung pada esok hari.

190 Pasukan Pemantauan SOP Kawasan Perumahan, Kampung Semasa Aidilfitri

Kemaman – Polis Terengganu bakal mengaktifkan 190 pasukan pemantauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) bagi menjalankan rondaan di setiap kawasan perumahan dan kampung bagi memastikan masyarakat mematuhi arahan sambutan Aidilfitri.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata, pasukan dengan kekuatan hampir 800 pegawai dan anggota itu tidak akan teragak-agak mengenakan kompaun terutama kepada tuan rumah sekiranya terdapat pelanggaran SOP sambutan Aidilfitri berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula hari ini hingga 7 Jun.

“Pada hari raya ini kalau kita dapati satu rumah itu ada khemah, buat majlis besar, ada kenderaan banyak memang akan kena kompaun terutama tuan rumah.

“Melalui rondaan itu juga kita akan kenakan tindakan sekiranya terdapat mana-mana inidividu yang balik (ke Terengganu) dari negeri-negeri lain tanpa surat kebenaran,” katanya kepada pemberita selepas meninjau Sekatan Jalan (SJR) di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) Perasing, di sini pada Selasa.

Dalam pada itu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengumumkan antara larangan dan arahan yang perlu dipatuhi sepanjang tempoh PKP termasuk tiada ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur semasa sambutan Hari Raya, esok.

Sementara itu, Roslee berkata, setakat ini sebanyak 17 kompaun masing-masing yang bernilai RM5,000 telah dikeluarkan kepada individu merentas negeri tanpa surat kebenaran yang sah.

Beliau berkata, daripada jumlah itu sebanyak 11 kompaun telah dikeluarkan di daerah Kemaman, manakala selebihnya di daerah Besut.

Dalam pada itu, beliau berkata, polis telah mengetatkan lagi kawalan di 30 lokasi lorong tikus di Besut dan tujuh di Kemaman yang digunakan oleh segelintir penduduk untuk merentas daerah dan juga sempadan negeri.

Menyentuh mengenai tindakan individu tidak bertangungjawab membakar sekatan laluan lorong tikus di Besut, Roslee berkata, perkara itu sedang disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana khianat dengan api dan pihaknya telah mempunyai petunjuk untuk mengenal pasti mereka yang terlibat.

Dilaporkan akibat terlalu marah apabila laluan tikus ditutup, terdapat segelintir penduduk yang bertindak dengan  membakar penghadang dan kawat duri yang telah didirikan oleh pihak polis.

Kejadian itu dikesan berlaku di Kampung Gong Lapang, Besut kira-kira 9.30 pagi, Ahad lepas (9 Mei).

Sumber: Sinar Harian 

 

 

Share.

Leave A Reply