4 Terbvnuh, 20 Cedera Dalam Letupan Bom Di Pakistan | Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan lebih 20 cedera dalam satu letupan bom di Pakistan pada Ahad, lapor Agensi Anadolu memetik polis dan media tempatan.

Letupan berlaku di pasar yang sibuk di daerah terpencil Barkhan di wilayah Balochistan.

Menurut polis, bom itu dimuatkan dalam sebuah motosikal yang diletakkan di luar sebuah salun di pasar dan mereka yang cedera kini dalam keadaan kritikal.

Tiada pihak mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu setakat ini namun pemisah etnik Baloch dan Tehreek-e-Taliban Pakistan, sebuah konglomerat beberapa kumpulan militan di Pakistan telah lama menyasarkan pasukan keselamatan di seluruh wilayah itu.

Wilayah Balochistan yang terletak berhampiran negara jiran, Iran dan Afghanistan merupakan kawasan yang penting dan strategik kerana kaya dengan rizab tembaga, zink dan gas.

Selain itu, wilayah Balochistan juga menjadi laluan utama projek mega Koridor Ekonomi Pakistan-China (PCEC) bernilai AS$64 bilion yang menghubungkan wilayah barat laut Xinxiang ke pelabuhan Gwadar di Balochistan melalui rangkaian jalan raya, kereta api dan saluran paip untuk kargo, pengangkutan minyak dan gas.

Sumber: Sinar Harian

 

Artikel Lain

Ini Angka Korban Dalam Tragedi Letupan Bom Istanbul

Ini Angka Korban Dalam Tragedi Letupan Bom Istanbul | Letupan kuat menggegarkan lokasi beli-belah popular di kota Istanbul semalam, membunuh enam orang serta mencederakan berpuluh-puluh mangsa lain  dalam kejadian yang disifatkan  Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan  sebagai serangan pengganas.

Polis mengepung kawasan sekitar Istiklal yang dipenuhi orang ramai petang semalam (waktu tempatan). Beberapa buah helikopter berlegar-legar di seluruh pusat bandar Istanbul, manakala siren amaran dibunyikan.

Seorang saksi yang bernama Cemal Denizci, berumur 57 tahun menyatakan bahawa Cemal berada antara  50 hingga 55 meter (dari lokasi letupan) dan kemudian terdengar bunyi letupan kuat. Cemal dapat melihat tiga atau empat orang terbaring di atas tanah.

Presiden Recep Tayyip Erdogan menyelar kejadian tersebut dan menggelarnya sebagai ‘serangan keji’.

Dalam satu sidang akhbar, beliau menyatakan bahawa, beliau mungkin salah jika mengatakan ini semestinya serangan pengganas namun, berdasarkan petanda-petanda awal, terdapat unsur  keganasan.

Sementara itu, Fuat Oktay, Naib Presiden Turkiye berkata bahawa seorang wanita dilihat duduk di atas sebuah bangku selama lebih 40 minit sebelum dia bangun.

Satu atau dua minit kemudian, letupan berlaku.

Oktay juga berujar bahawa terdapat dua kebarangkalian. Sama ada bahan letupan diletakkan di dalam beg dan ia meletup, atau seseorang meletupkannya dari jauh. Semua data mengenai wanita berkenaan  sedang disiasat.

Sumber: Kosmo

 

Afganistan: Tujuh Individu Terlibat Dalam Letupan Periuk Api

Satu letupan di ibu negara Afghanistan hari ini, sebuah bas yang membawa kakitangan pentadbiran Taliban menyebabkan tujuh individu cedera.

Afganistan: Tujuh Individu Terlibat Dalam Letupan Periuk Api

Jurucakap polis Kabul, Khalid Zadran, berkata letupan itu berpunca daripada periuk api yang dipasang di bahu jalan, namun setakat ini belum dapat dipastikan pihak yang menjadi dalang letupan berkenaan.

Beliau berkata, akibat letupan yang mengenai sebuah bas mini daripada Kementerian Rehabilitasi dan Pembangunan Luar Bandar, tujuh individu cedera.

Sejak beberapa bulan lalu, beberapa insiden serangan berlaku di kawasan bandar.

Bulan lalu, satu serangan oleh individu bersenjata menyasarkan sebuah kenderaan di barat Afghanistan, yang didakwa didalangi DAESH.

Serangan itu meragut nyawa lima anggota perubatan yang bertugas dengan pasukan keselamatan Taliban.

Meskipun pertempuran berskala besar sudah berakhir sejak tentera asing menarik diri dari negara itu setahun lalu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memaklumkan situasi keselamatan di Afghanistan kini semakin buruk.

Sumber : Berita Harian

Share.

Leave A Reply