50 Terbunuh Dalam Serangan Di Dua Kampung DR Congo | Berlaku dua serangan menyebabkan sekurang-kurangnya 50 orang terbunuh  semalam di timur Republik Demokratik Kongo yang bermasalah, kata seorang pegawai tentera dan pengawas kepada media tempatan.

50 Terbunuh Dalam Serangan Di Dua Kampung DR Congo

Seorang pegawai tempatan menyalahkan Allied Democratic Forces (ADF), yang telah dikaitkan dengan kumpulan ISIL (ISIS). Jurucakap tentera Jules Ngongo memberitahu agensi berita dpa bahawa pejuang ADF menyerang kampung Boga dan Tchabi di wilayah Ituri timur.

Kedua-dua kampung terbabit terletak di sempadan antara provinsi Kivu Utara dan Ituri di kawasan di mana ADF dipercayai aktif. Sumber lain turut mengatakan bahawa serangan tersebut mungkin berasal dari etnik selain kanak-kanak dan warga tua adalah antara mangsa dalam serangan tersebut.

Ahli Parlimen tempatan Gracien Iracan mengatakan sekurang-kurangnya 60 orang terbunuh melibatkan serangan tersebut.

Jelas beliau, tujuh trak tiba untuk mengeluarkan mangsa serta menggambarkan situasi yang berlaku sebagai suatu yang dramatik. Tambah beliau lagi, mereka masih belum menemui mayat,dan jumlah angka korban berkemungkinan akan bertambah memandangkan ramai yang tercedera masih bersembunyi di dalam semak.

Anggota Parlimen Iracan mengatakan bahawa apabila sebilangan besar penyerang muncul, serangan tersebut telah disasarkan dengan baik selain mereka turut membunuh dua pemimpin tempatan.

Dua pegawai tempatan di Boga memberitahu AFP bahawa penyerang telah menyerang sebuah kem untuk mengungsi orang. Mereka mengatakan setakat ini 36 mayat telah dijumpai di Boga, angka yang belum dapat disahkan secara rasmi.

Pegawai yang sama juga memperingatkan agar tidak segera menyalahkan ADF, selain mengingati konflik etnik di wilayah tersebut.

Kecurigaan bahawa keganasan itu didorong oleh etnik dari fakta bahawa kem orang-orang yang dipindahkan di Boga kebanyakannya menjadi tempat tinggal orang-orang yang kehilangan tempat tinggal dari kumpulan Nyali – tetapi sebuah kawasan berdekatan yang menempatkan orang-orang Banyabwisha terhindar.

Ketua komuniti Nyali menyatakan bahawa mereka rasa bahawa ia adalah kelompok yang sama iaitu di sebalik serangan ke atas kedua-dua kampung tersebut menerusi media Al Jazeera.

Share.

Leave A Reply