(Ada Video) Trend Jual Beli ‘Cedok-Cedok’, PU Amin Jelaskan Hukumnya | Kaedah penjualan secara ‘cedok-cedok’ dilihat menjadi ikutan para peniaga ketika ini terutama semasa mereka mempromosikan barangan secara rakaman siaran langsung di media sosial (live).

Peniaga akan mencampurkan kesemua barang sama ada emas, perak, coklat dan pelbagai produk lain dalam satu bakul besar sebelum digaulkan mengunakan kaedah ‘cedok-cedok’.

Bagaimanapun, pendakwah bebas, PU Amin tampil memberi teguran kepada para peniaga yang menjalankan perniagaan menggunakan kaedah ‘cedok-cedok’ kerana bimbang menjurus kepada hukum haram.

“Tak salah nak jual beli tetapi kena ingat, kena belajar halal haram.

“Sebenarnya amalan berniaga ‘cedok-cedok’ ini dekat dengan mulamasah. Dimana ia dilarang oleh Nabi Muhammad SAW dan kaedah ini pernah diamalkan di zaman jahiliah.

Nasihat PU Amin, elakkan berniaga yang mempunyai unsur ketidakpastian kerana kaedah tersebut masih tergantung dengan syarat dan menjurus kepada penganiayaan.

“Kita berniaga biar berkat, biar sedikit yang pasti ada unsur-unsur yang halal,” pesannya.

SUMBER : Kosmo!, Muamalat.my

 

Kes Pengkid Pergi Mekah, Ini UPDATE Terbaru Dari JAIP | Khalifah Media Networks – Kes wanita yang tular di media sosial kerana berpakaian ihram seperti lelaki di Mekah, sudah selesai secara baik melalui penyelesaian luar mahkamah sejak hampir sebulan lalu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin. Berkata wanita berperwatakan lelaki atau ‘pengkid’ berkenaan tampil bersama ibu bapanya di Pejabat Agama Islam.

“Kes sudah selesai hampir sebulan lalu. Selepas pihak kita mengambil keterangan serta semua maklumat berkaitan dengan kehadiran bersama ibu serta bapanya. Alhamdulillah mereka berikan kerjasama amat baik dan dapat bertoleransi sesama sendiri.”

Baca Selanjutnya Di sini

Share.

Leave A Reply