Bayi Lahir dengan Antibodi Covid-19 |Antibodi untuk Covid-19 kebiasaannya terbina selepas seseorang mendapatkan suntikan vaksin yang telah diluluskan oleh Petubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Hal yang sama turut terjadi kepada  seorang bayi yang dilahirkan di Sepanyol memiliki antibodi Covid-19 setelah ibunya mengmbil suntikan vaksin ketika hamilkan bayi tersebut.

Madrid: Seorang bayi yang dilahirkan di Pulau Ibiza, Sepanyol didakwa memiliki antibodi COVID-19, selepas ibunya telah mengambil suntikan itu pada trimestar ketiga kehamilannya, demikian yang dilaporkan oleh media tempatan.

Sampel daripada tali pusat bayi itu yang dianalisis di Hospital Son Espases, Mallorca mengesahkan dia memiliki antibodi terhadap COVID-19, lapor akhbar Sepanyol, ABC.

Timbalan Pengarah Hospital Madrid, Manuel Grandal Martin, kelmarin memberitahu agensi berita Xinhua bahawa antibodi bayi itu adalah  sama seperti orang yang sudah disuntik vaksin.

“Ketika ini ia dilindungi dengan sempurna, namun belum diketahui berapa lama ia akan bertahan,”kata Grandal.

Kes bayi yang dinamakan Bruno ini adalah sebahagian daripada salah satu kajian megenai impak COVID-19 ke atas wanita hamil.

Kajian itu memantau sebanyak 88 orang wanita yang mendapatkan COVID-19 ketika hamil, termasuk mereka yang tidak mempunyai sebarang gejala.

Pakar lain percaya  keputusan ini membuka jalan kepada kemungkinan untuk memberi vaksin kepada wanita hamil bagi mengimunisasi mereka dan bayi mereka, yang menerima antibodi melalui plasenta.

Grandal juga menjelaskan setakat ini masih kurang informasi mengenai kesan vaksin ke atas wanita hamil, walaupun tidak ada bukti yang ianya mendatangkan bahaya- AGENSI.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply