Bekas Polis Dan Eksekutif NASA Bunuh Jiran Kerana Isu Remeh. Ini Puncanya. | Seorang juri pada hari Khamis mendapati seorang lelaki Virginia, dituduh menembak jiran sebelahnya, bersalah atas pembunuhan darjah satu.

Bekas Polis Dan Eksekutif NASA Bunuh Jiran Kerana Isu Remeh. Ini Puncanya.

Michael Hetle, bekas pegawai polis berusia 52 tahun dan eksekutif NASA, menembak Javon Prather berusia 24 tahun sebanyak tujuh kali, dirakam oleh kamera di loceng pintu, saluran berita tempatan WTOP melaporkan.

Hetle dan Prather telah bermusuhan selama bertahun-tahun, berdebat mengenai perkara-perkara remeh seperti najis anjing dan muzik yang kuat, menurut saluran berita tempatan. Sejak 2016, Hetle telah menghubungi polis untuk mengadu tentang bunyi anjing menyalak yang datang dari rumah Prather, kata WTOP.

Di hadapan juri, peguam Hetle berhujah bahawa dia bertindak membela diri. Hetle berkata beliau percaya Prather bersenjata dan mendakwa telah diugut olehnya beberapa kali sebelum menembak.

Pendakwa, bagaimanapun, berkata ia “tidak membela diri, bahawa ia adalah pembunuhan dalam darjah pertama, yang pembunuhan dengan niat jahat dan pembunuhan dirancang.”

Video itu, menurut laporan berita tempatan, menunjukkan Hetle melepaskan beberapa tembakan ke Prather pada Mac 2020, dilihat oleh jiran-jiran lain. Isteri Prather adalah antara saksi kejadian.

Prather telah mengetuk pintu Hetle, dan Hetle kemudian melepaskan tembakan enam kali kepadanya semasa Prather cuba melarikan diri dari pintu rumahnya, menurut Washington Post.

Prather rebah di laluan jalan rumah Hetle, dan Hetle melepaskan tembakan lain sebelum berpaling kepada isteri Prather.

“Anda mahu juga?” Dia bertanya, menurut Post, menunjuk ke arah pistolnya.

“Dia tidak mahu Javon terluka,” kata pendakwa Fairfax County, Lyle Burnham semasa perbicaraan. “Dia tidak ingin Javon pergi. Dia ingin Javon mati.”

Pendakwa juga berhujah bahawa “isu perkauman adalah faktor penyumbang” dalam insiden itu, WTOP melaporkan. Hetle, seorang lelaki kulit putih, sering merujuk kepada Prather, yang berdarah campuran, menggunakan isu perkauman, menurut keterangan yang diberikan semasa perbicaraan.

Hetle dijadual dihukum pada 28 Januari. Pendakwa dijangka mencadangkan bahawa dia dihukum penjara seumur hidup.

Sumber: Insider

Share.

Leave A Reply