Beratus-ratus Tapak Kaki Dinasaur Ditemui Di Poland | Ratusan tapak kaki dinasaur yang terpelihara dengan baik sehinggakan kulit bersisik pun boleh dilihat, telah ditemui di Poland, memberikan gambaran tentang ekosistem yang kompleks sekitar 200 juta tahun lalu, kata ahli geologi.

Beratus-ratus Tapak Kaki Dinasaur Ditemui Di Poland

Menurut laporan CNN News, penemuan ini disifatkan oleh Institut Geologi Poland sebagai ‘harta karun’, jejak dan tulang fosil ditemui di lombong tanah liat terbuka di Borkowice, 130 kilometer di selatan Warsaw.

Menurut ahli geologi, Grzegorz Niedzwiedzki, dalam kesan tapak kaki yang ditinggalkan oleh dinosaur, mereka dilaporkan boleh membaca perihal tingkah laku dan tabiat haiwan itu sehinggakan ia mempunyai kesan yang ditinggalkan oleh dinosaur seperti berlari, berenang, berehat dan duduk.

Tapak kaki terbesar dinosaur karnivor adalah 40 sentimeter (cm) panjang dan dalam banyak kes tekstur kulit boleh dilihat secara terperinci.

Beratus-ratus Tapak Kaki Dinasaur Ditemui Di Poland

Jelasnya lagi, bagi memastikan keadaan pemeliharaan sedemikian dapat dilakukan, urutan peristiwa yang sangat khusus berlaku dalam jangka masa yang singkat itu.

Difahamkan, beberapa ratus tapak kaki dinosaur, mewakili sekurang-kurangnya tujuh spesies, telah ditemui dan ahli geologi mengatakan mereka mungkin akan menemui lebih banyak lagi.

Beratus-ratus Tapak Kaki Dinasaur Ditemui Di Poland

Mereka juga dilaporkan telah menemui serpihan tulang daripada haiwan dan ikan.

Sumber: CNN News

Share.

Leave A Reply