Buaya Lapan Kaki Masuk Rumah Cari Makanan | Di sebuah kampung Jaitai, Etawah, di Uttar Pradesh, India, seekor buaya masuk ke dalam rumah untuk mencari makanan hingga mengejutkan sebuah keluarga yang sedang tidur lena.

 

Kejadian itu berlaku sekitar pada jam 10:30 malam pada 29 Oktober baru-baru ini apabila keluarga berkenaan dikejutkan dengan bunyi kambing.

Lebih mengejutkan mereka adalah apabila mereka menjumpai buaya lebih kurang lapan kaki berhampiran dengan kambing tersebut.

Kemudian, keluarga itu terus bertindak pantas menghubungi pihak polis untuk mendapatkan bantuan.

Pihak polis menyarankan mereka untuk mengunci rumah bagi memudahkan proses untuk menangkap reptilia tersebut.

Disebabkan kejadian tersebut, keluarga mangsa sanggup berjaga sepanjang malam bagi memastikan buaya itu terkunci di dalam rumah.

Sementara itu, Jabatan Hidupan Liar tiba di tempat kejadian sekitar 6 pagi keesokannya dan terus memulakan operasi menyelamat.

Dr Ashish Tripathi, Jurucakap Jabatan Hidupan Liar menasihatkan polis supaya mengurung buaya tersebut di dalam rumah.

Menurut The Independent, pasukan penyelamat mengambil masa kira-kira  1 jam untuk menangkap buaya itu.

Singh menyatakan bahawa mereka tidak tahu bagaimana buaya itu boleh masuk ke dalam rumah. Apabila mereka mendengar bunyi kambing pada waktu malam, mereka sedar ada sesuatu yang tak kena dan menemui seekor buaya.

Imbas kembali semasa kejadian, ibu mangsa mula menjerit sejurus mereka menemui reptilia tersebut.

Anak perempuannya yang terkejut, lantas membuka pintu biliknya untuk memastikan keadaan yang sebenar, tetapi tiba-tiba buaya tersebut meluru masuk ke dalam biliknya.

Disebabkan jeritan, jiran-jiran mula berkumpul di sekeliling rumah. Malah, penduduk kampung turut berjaga bersama keluarga itu sehingga bantuan tiba pada awal pagi keesokan harinya.

Menurut Dr Tripathi, buaya tersebut bukanlah buaya dewasa tetapi hanya buaya remaja yang pergi keluar mencari makanan.

Doktor menyatakan bahawa mereka memeriksa buaya itu dan mendapati ia sepanjang lapan kaki manakala umurnya antara 1.5 hingga dua tahun.

Beliau bertambah lagi, penduduk kampung sangat takut tetapi mereka memutuskan untuk tidak menjalankan operasi menyelamat pada waktu malam kerana buaya ini sangat agresif.

Menurut Dr Tripathi, reptilia ini berasal dari air tawar berhampiran dan ia dilepaskan semula ke habitatnya.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply