Covid-19 Cecah Sejuta. Ini Alasan Donald Trump Yang Tak Nak Kalah | Amerika Syarikat (AS) menjadi negara tertinggi kes jangkitan Covid-19 di mana bilangan mangsa yang dijangkiti telah melebihi sejuta orang, menurut laporan daripada Johns Hopkins University.
Susulan itu, Presiden Donald Trump mengatakan bahawa kadar jangkitan tertinggi di negara itu akibat wabak Covid-19 hanya disebabkan oleh satu alasan.
Kata Trumph, ini kerana ujian pengesanan yang dilakukan di AS adalah paling terbaik berbanding mana-mana negara di dalam dunia.
”Satu-satunya alasan mengapa AS melaporkan sejuta kes Covid-19 adalah kerana ujian yang kami jalankan adalah lebih baik dari semua negara di dunia,” kata Trumph.
Tambah Trumph, negara lain berada jauh di belakang AS dalam melakukan ujian pengesanan, kerana itu kes di negara mereka menunjukan angka yang jauh lebih sedikit.
Berdasarkan rekod Johns Hopkins University, sebanyak 1,011,877 kes Covid-19 telah dilaporkan di AS dan sekurang-kurangnya 58,351 telah dicatatkan.
The only reason the U.S. has reported one million cases of CoronaVirus is that our Testing is sooo much better than any other country in the World. Other countries are way behind us in Testing, and therefore show far fewer cases!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 29, 2020
Sumber: Donald J. Trump Via SiakapKeli