Gara-gara Solat Berjemaah Di Surau, 37 Jemaah Dikompaun Ingkar SOP |¬†Khalifah Media Networks –¬†Seperti yang kita tahu, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada kali ini diperketatkan akibat jumlah peningkatan kes Covid-19 yang semakin meningkat dari hari ke hari. Ekoran daripada itu, seluruh masjid dan surau di negara ini telah dihadkan mengikut kapasiti yang telah ditetapkan.

Gara-gara Solat Berjemaah Di Surau, 37 Jemaah Dikompaun Ingkar SOP

Pasir Mas: Seramai 37 jemaah dikompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Selepas dipercayai menunaikan solat berjemaah di dua surau di Mukim Chetok, Tok Uban di sini, kelmarin.

Kenyataan Ketua Polis Daerah Pasir Mas

Ketua Polis Daerah Pasir Mas Mohd Nasaruddin M Nasir berkata, kesemua jemaah terdiri daripada individu berusia 20 hingga 70 tahun. Dikesan ingkar dengan SOP dalam pemeriksaan pada 9 malam itu.

Beliau berkata, sebanyak 28 saman telah dikeluarkan di lokasi pertama diperiksa. Manakala sembilan lagi diberikan kepada jemaah di surau yang kedua.

Katanya, mereka dikenakan kompaun atas kesalahan tidak memakai pelitup muka. Selain menunaikan solat Isyak berjemaah walaupun sudah sedia maklum bahawa tidak dibenarkan sepanjang PKP ini.

“Ia jelas melanggar SOP termasuk penjarakan fizikal yang bukan sahaja boleh membahayakan, malah memberi risiko kepada penularan Covid-19.

“Masyarakat sepatutnya mematuhi segala arahan kerajaan demi keselamatan bersama terutama untuk mengekang peningkatan jumlah mangsa Covid-19 yang semakin membimbangkan di Kelantan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sebelum ini, satu video yang berdurasi selama 22 saat itu tular di media sosial yang memaparkan sekumpulan individu ditahan dan sedang berselawat di atas kenderaan polis dipercayai ketika di bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Mas.

Dalam pada itu, Mohd Nasaruddin berkata, terdapat juga jemaah yang terdiri daripada kanak-kanak berusia antara lima hingga 10 tahun tetapi atas budi bicara, pihaknya hanya memberi nasihat memandangkan mereka individu di bawah umur.

“Pihak kami akan terus membuat rondaan dan pemantauan untuk mengenal pasti mana-mana kumpulan atau individu yang melanggar SOP. Selain mengalu-alukan kerjasama masyarakat setempat untuk melaporkan kepada polis jika berlaku di kawasan mereka.

“Polis tidak akan berkompromi dengan mereka yang melakukan kesalahan. Iaitu membabitkan pelanggaran SOP terutama di sepanjang sekatan pergerakan penuh yang bermula hari ini.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply