Gunakan Anjing Untuk Mengesan Individu Dijangkiti Covid-19 | Satu penyelidikan telah dilaksanakan dan dibentangkan bahawa anjing boleh dilatih untuk mengesan lebih daripada 90% jangkitan dan juga pesakit yang tidak bergejala.

Gunakan Anjing Untuk Mengesan Individu Dijangkiti Covid-19

Paris: Daripada penyelidikan itu, mereka berharap agar kaedah itu dapat membantu menggantikan keperluan untuk mengkuarantin pelancong yang baru sahaja tiba ke negara itu. Menggunakan deria bau luar biasa, anjing sebelum ini sudah membuktikan bahawa mereka boleh menghidu penyakit seperti barah, malaria dan epilepsi.

Berdasarkan penyelidikan yang dijalankan sebelum ini, terbukti bahawa anjing turut mampu untuk  boleh mengesan SARS-CoV-2. Penyelidik dari London School of Tropical Medicine mengkaji sama ada anjing boleh mengesan bau khas yang dikeluarkan daripada sebatian kimia berkaitan dengan seseorang yang positif COVID-19 tetapi tidak menunjukkan gejala.

Pihak penyelidikan telah mengumpulkan beberapa sampel pakaian dan juga topeng muka yang digunakan oleh mereka yang positif  SARS-CoV-2 ringan atau simptomatik. Sampel sarung kaki turut dikumpulkan serta disusun dalam ujian makmal untuk enam anjing yang dilatih bagi menunjukkan sama ada terdapat kehadiran atau ketiadaan sebatian kimia.

Anjing perlu dilatih untuk tidak mengenal pasti positif palsu dalam usaha menggodam sistem ganjaran mereka dan mendapatkan makanan walaupun tidak ada sampel COVID-19 dalam ujian tertentu. Ini bermaksud bahawa anjing memahami sepenuhnya dan mendapat ganjaran untuk negatif yang betul dan juga positif yang betul. Secara keseluruhan, anjing berjaya mengenal pasti antara 94 dan 82 peratus sampel SARS-CoV-2.

Sebanyak 91 peratus kes dapat dikesan ketika mereka menggunakan anjing untuk menyaring ketibaan di terminal seperti lapangan terbang . Itu telah menghasilkan kadar transmisi 2.24 kali lebih rendah daripada ujian PCR semata-mata.

Penulis penyelidikan yang masih belum dikaji oleh rakan penyelidik lain, berkata mereka berharap ia boleh menggantikan keperluan pelancong untuk dikuarantin yang mengganggu setiap kedatangan walaupun sebahagian besarnya tidak positif COVID-19.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply