Mula Rasa Takde Masalah Pun Isu Bahasa Ni. Tapi Lepas Diberi Pencerahan Oleh Dato Mufti, Baru Kami Faham. Setuju.

Isu Bahasa. Ini Teguran Dr Maza Terhadap Lim Guan Eng Buat Ramai SETUJU | Baru ni Menteri Kewangan ada memuat naik pengumuman MOF dalam bahasa cina dan ini teguran tidak langsung Dr Maza yang buat ramai setuju. Jom baca.

BAHASA MELAYU RASMI SEBAGAI SIMBOL PERPADUAN

Negara ini ada identitinya. Bahasa Kebangsaan ialah Bahasa Melayu. Tiada masalah dengan Bahasa Kebangsaan itu sejak sekian lama.

Isu Bahasa. Ini Teguran Dr Maza Terhadap Lim Guan Eng Buat Ramai SETUJU

Ia bukan punca pertelingkahan bahkan ia antara sebab perpaduan di negara kita. Di Indonesia, Bahasa Indonesia diangkat. Semua kaum di sana fasih berbahasa negara mereka.

Ingatan untuk kerajaan baharu bahawa jika awal-awal lagi identiti yang menyatukan rakyat itu hendak dicemari, maka ialah tanda satu petanda bahawa keadaan yang tidak damai dan tenteram akan melanda negara ini.

Isu Bahasa. Ini Teguran Dr Maza Terhadap Lim Guan Eng Buat Ramai SETUJU

Sumber: FB Dr Maza

KOMEN NETIZEN

Xkan sebab bahasa kita nk lupakan kebaikan dia berhenti berucap time azan..

Alhamdulillah, TQ Dr atas kenyataan satu perenggan ini.

Dan islam adalah agama rasmi ..kene tegaskan tuan mufti.. jgn sesekali mempertikaikan hak islam dan melayu… jgn memperjuangkan bangsa shj.. agama perlu d dahulukan… bangsa tidak akan menjamin penyatuan ummah.. tetapi pegangan agama membawa kpd penyatuan ummah

Alhamdulillah…tahniah sahibus samahah…peranan ulama yg sentiasa menegur perkara yg d rasakn perlu dtegur kpd umara’… tahniah Dato’… sy amat gembira dgn peranan yg dmainkn Dato’ mufti sejak kerajaan sblum ini… Alhamdulillah ciri ulamak yg btjwb

bukankah slogan mereka Malaysia Malaysian..Mana ada nak berbahasa-bahasa melayu ni…takkan tuan mufti xperasan sebelum pilihanraya itu hari?Atau tuan mufti terkedu kerana tersilap pilih

Hodohnya perangai Pemimpin2 Melayu, mereka lebih nampak kpd rosaknya kasut yg sendiri dipakai berbanding dgn hodohnya jalan yg dilalui yg membuat kasut mereka rosak. Sesudah menjahanamkan kejatian ibundaTulisan Jawi, kini mereka menggugah bahasa ayahanda Melayu pula. Cukuplah drp membakar Hati mereka yg masih memilih Sabar dgn karenah2 menampar muka ‘Dato Moyang’ sendiri. Anda cuma berjalan bkn terbang..

Bahasa melayu bahasa kebangsaan atau bahasa perantara kaum. manakala bahasa lain boleh digunakan oleh kaum kaum lain sesama mereka seperti mana di negara jiran indonesia. Di indonesia orang jawa cakap loghat jawa sesama mereka. Tapi apabila jawa bercakap dengan suku Bugis mereka akan mengunakan bahasa Indonesia.

Bahasa cinala bagus… tengok negara cina majuuu.. bahasa melayu tak bagus,, sebab tu melayu mundurrr… dok guna bahasa melayu ja bila nak majuuuu… ayat yg selalu orang la dok guna…

Isu Bahasa. Ini Teguran Dr Maza Terhadap Lim Guan Eng Buat Ramai SETUJU
Isu Bahasa. Ini Teguran Dr Maza Terhadap Lim Guan Eng Buat Ramai SETUJU

Share.

Leave A Reply