Isu Sajat Kini Muncul Dalam Berita Portal Korea Selatan | PETALING JAYA: Berita sensasi mengenai usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman bukan sahaja dilaporkan menerusi portal berita BBC, kini menembusi portal berita Korea Selatan, yna.co.kr.

Nampaknya luahan Muhammad Sajjad yang kononnya sebagai ‘transgender yang teraniaya’ di negara asalnya telah diperbualkan di serata dunia.

Seorang warganet, @surizasyazwany dalam ciapan Twitternya bertanya; “Dah kenapa sajat masuk news korea ni?”

@surizasyazwany turut memberi pautan berita yang dimaksudkannya yang memaparkan wajah Muhammad Sajjad tersebut.

@syzwn_nana pula berkata, “Jadi idol kot.”

Usahawan kosmetik itu  dilihat sengaja meraih simpati apabila mendedahkan kepada portal berita BBC di Sydney konon dirinya dianiaya semasa berada di Malaysia.

Muhammad Sajjad atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat berkata, dia tidak mempunyai pilihan lain melainkan melarikan diri selepas mendakwa dikasari oleh pegawai dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadap Muhammad Sajjad kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab pada 23 Februari lalu.

Dia dikehendaki di Malaysia mengikut Seksyen 186 dan 353 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam serta menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya.

Usahawan sensasi itu kemudian menghilang dan dikesan melarikan diri ke Thailand.

Namun, pada 8 September lalu, dia ditahan pihak imigresen Thailand kerana memiliki passport tidak sah.

Muhammad Sajjad kini berada di Australia dan memaklumkan negara itu banyak membantunya memulakan kehidupan baharu di sana.

Sumber: Utusan

Share.

Leave A Reply