Jabatan Agama Islam Selangor Buka 6 Pusat Pengumpulan Al-Quran, Buku Agama | Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dilaporkan telah membuka enam pusat pengumpulan al-Quran serta buku agama yang musnah akibat banjir yang melanda Selangor pada 18 Disember lalu.

Jabatan Agama Islam Selangor Buka 6 Pusat Pengumpulan Al-Quran, Buku Agama

Menurut Pengarah Jais, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, penetapan itu dilakukan selaras dengan tanggungjawab jabatan itu untuk menjaga kesucian al-Quran.

Ujar beliau, banjir besar yang melanda mengakibatkan kemusnahan serta kerosakan harta benda termasuk al-Quran dan buku agama di masjid, surau, sekolah dan rumah persendirian.

Oleh itu, Jais dilaporkan telah menetapkan enam pusat pengumpulan di enam daerah yang terjejas banjir iaitu Tanah Perkuburan Islam Sungai Serai bagi daerah Hulu Langat; Tanah Perkuburan Islam Johan Setia (Klang); Masjid Al-Madaniah USJ 18, Subang Jaya (Petaling); Masjid As-Solihin Kancong Darat (Kuala Langat); Kompleks Islam Daerah Kuala Selangor (Kuala Selangor); dan Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya (Sepang).

Beliau meminta agar kesemua pihak khususnya umat Islam di lokasi yang terjejas, boleh dan hendaklah menghantar naskhah al-Quran dan buku agama yang mengalami kerosakan ke masjid kariah yang berdekatan sehingga 30 Disember ini (Khamis).

Difahamkan, naskhah berkenaan akan dikumpulkan dan dibawa ke pusat pengumpulan yang ditetapkan.

Beliau berkata, pihak masjid perlu memastikan kesemua naskhah yang dihantar ditempatkan di ruang yang sesuai, selamat dan bersih serta jauh daripada laluan manusia atau haiwan bagi mengelakkan ia dilangkah, dipijak, serta diletakkan di kedudukan yang tinggi dari paras biasa persekitaran.

Tambahnya, bagi tempat penyimpanan yang tidak berbumbung pula, pihak masjid perlu menutup bahan-bahan berkenaan menggunakan plastik atau kanvas bagi mengelakkan ia basah akibat terkena hujan.

Jais dikhabarkan akan bekerjasama dengan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi menguruskan pengangkutan kesemua naskhah terbabit dari masjid kariah sehingga keenam pusat pengumpulan al-Quran dengan segera sebelum proses pelupusan dilaksanakan.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply