Kawalan Pergerakan Covid-19. Anak Tanya Pergi Mana. Jawapan Mak Dia Buat Ramai Sebak

| March 18, 2020 | 1 Comment

Kawalan Pergerakan Covid-19. Anak Tanya Pergi Mana. Jawapan Mak Dia Buat Ramai Sebak | Ketika mak tengah siap-siap, tiba-tiba anak kecil tanya nak pergi mana, jawapan mak dia buat ramai sebak. Tak sangka.

Tiap Hari Ada Kes Baru Di Hospital Cluster Covid-19 Seluruh Malaysia

“Mak nak pi keja ka?”

“Ya nak. Mak nak pi dah ni.”

“Bila mak balik?”

“Taktau lagi. Bos kata balik mak balik la. Kalau ramai sangat kat hospital tu lagi susah mak nak balik.”

“Makin ramai ka mak?”

“Ya nak. Tiap tiap hari ada kes baru COVID-19.”

“Kenapa macam tu mak?”

“Kerana mereka degil nak. Mereka takmau duduk rumah. Mereka nak keluar juga berjalan sana sini tanpa sebab. Mereka masih minum minum di kedai kopi. Mereka masih gigih nak balik kampung tanpa alasan munasabah. Mereka fikir mereka tak akan terjebak, mereka kebal, mereka redho dengan ketentuan tanpa sebarang ikhtiar, mereka pentingkan diri tanpa fikir orang yang berkerja macam mak.”

“Baik mak. Nanti mak balik kita peluk lagi ya.”

“Tak boleh nak. Nanti mak balik kita nak bersalam pun tak boleh. Mak kena kurung diri dalam bilik. Sampai mak yakin mak sihat baru kita peluk peluk ya.”

“Baik mak. Kami di rumah tunggu mak. Ayah, abang, adik semua tunggu mak. Mak jangan lama lama sangat ya. Kami rindu mak.”

Maka meliriklah mata anak itu melihat ibunya pergi. Pergi berjuang berjihad demi kesinambungan hidup sebahagian masyarakat yang pentingkan diri, hingga terabai kebahagiaan dan keselamatan anak anak sendiri. Entah bila balik pun taktau lagi, entah balik dengan sihat atau terjebak pun belum tentu lagi.

Kita ni, sedap sedap lagi ke shopping mall, sedap sedap bawa anak bini balik kampung, sedap sedap berkelah di tepi pantai. Kita ingat kita punya sedap ja. Mereka yang bermatian di barisan hadapan ni hanya bangkai. Tak penting langsung. Tak perlu fikir susah dia, tak perlu fikir sakit dia. Tapi kalau kita sakit, KITA CARI DIA.

SAMA-SAMA KITA KONGSIKAN ARTIKEL NI SUPAYA TAKDE LAGI ORANG DEGIL KELUAR RUMAH TAK TENTU HALA

#doakamibersamakalian #pengorbananKKM #FightCovid19

Tambahan Dari Edi Arjuna : Adik aku kerja nurse pergigian. Dah kena self quarantine. Kawan2 aku pun ramai nurse, polis dan front line yang harus berkerja di waktu genting ni. Salah sorang fan aku kerja nurse pernah pm…tolong Edi. Tolong sampaikan kepada masyarakat. Kami dah hampir tumbang. Kerja 17 jam sehari. Ada staff yang dah dikuarantin akibat seorang pesakit yang tak mengaku baru balik oversea. Tolonglah ya. Tolong sangat sangat. Tolong nasihatkan orang keliling anda yang masih berdegil. Yang terpaksa berkerja, sila berkerja. Ikut langkah pencegahan dari KKM. Yang tak perlu buat apa apa tu gov dah bagi peluang duduk di rumah. Bukan pi mengai ikan pi jogging pi kenduri pi lepak kedai kopi. Tolong kasihan front line yang mungkin sedara mara kita atau kawan kawan kita. Stop being selfish. Stay at home.


Kredit foto: Nina Mohamad

Sumber: FB Edi Arjuna

Tags: , , , , , ,

Category: KESIHATAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *