Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) menetapkan kadar bayaran zakat fitrah pada tahun ini ialah sebanyak RM7.

Kelantan: MAIK Tetapkan Bayaran Zakat Fitrah Sebanyak RM7

Yang Dipertua MAIK yang juga Tengku Temenggong Kelantan Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata, kadar yang kekal sama seperti tahun lepas itu telah diperkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Ia sebagaimana peruntukan Perkara 6 (1) Undang-undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan.

Ujarnya dalam satu kenyataan, kadar nisab zakat harta bagi negeri Kelantan tahun 1443H/2022M pula sebanyak RM20,366 untuk haul Ramadan 1443H hingga Ramadan 1444H.

Bagaimanapun, Tengku Mohamad Rizam berkata, individu yang ingin membuat bayaran RM14 atau RM21 berdasarkan keselesaan, menurut harga beras yang dimakan, adalah digalakkan.

Pembayaran zakat boleh dilaksanakan melalui perkhidmatan kaunter baitulmal di masjid-masjid bandar dan jajahan atau menerusi MAIK e-Zakat Payment di www.e-maik.my.

Jelasnya, pembayaran zakat boleh dibuat melalui institusi perbankan yang dilantik oleh MAIK sebagai ejen kutipan zakat iaitu Bank Islam Malaysia Berhad, CIMB, RHB, AmBank, Maybank dan Bank Rakyat.

Tambahnya, selain itu, boleh juga menerusi Standard Chartered, Affin Bank Berhad, HSBC Bank Berhad, EON Bank Berhad, Al-Rajhi, Bank Muamalat Malaysia Berhad, Bank Simpanan Nasional, OCBC Al-Amin, dan Agrobank.

Tambahnya, MAIK amat mengharapkan kerjasama semua pihak untuk mengambil maklum tentang ketetapan ini dan bersama-sama menghidupkan Ramadan tahun ini dengan amalan soleh dan tanggungjawab berzakat.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply