Keluarga Islam Di Kanada Terbunuh Dalam Serangan Trak Akibat ‘Islamophobia’ | Islamphobia sekali lagi menimbulkan kerisauan umat Islam selepas seorang lelaki telah didakwa membunuh empat anggota keluarga Muslim Kanada dengan membawa mereka ke dalam trak pikapnya, menyasarkan mereka dalam serangan yang didorong oleh kebencian, kata polis, baru-baru ini.

Keluarga Islam Di Kanada Terbunuh Dalam Serangan Trak Akibat 'IslamPhobia'

Polis di London, Ontario mengatakan bahawa Nathaniel Veltman iaitu suspek berusia 20 tahun melompat di tepi kenderaannya pada hari Ahad, memukul lima anggota keluarga, berusia antara 9 hingga 74 tahun, dan kemudian memandu dengan kelajuan tinggi .

Veltman, seorang penduduk London yang ditangkap selepas kejadian itu, telah didakwa dengan empat tuduhan pembunuhan peringkat pertama dan satu tuduhan cubaan membunuh. Dia akan dihadapkan ke mahkamah pada hari Khamis setelah direman ke tahanan pada hari Isnin.

Jelas Detektif Superintendan Paul Waight dari jabatan polis London, terdapat bukti bahawa ini adalah tindakan yang sudah dirancang akibat didorong oleh kebencian atau ‘Islamphobia’.

“Kami percaya mangsa menjadi sasaran kerana kepercayaan Islam mereka,” kata Waight.

Polis di London – 200 km (120 batu) barat daya Toronto – sedang berunding dengan Polis Diraja Kanada dan pendakwa raya mengenai kemungkinan mengajukan tuduhan keganasan, katanya.

Suspek tidak mempunyai rekod jenayah, dan tidak dikenali sebagai anggota kumpulan kebencian, kata polis. Dia ditangkap di tempat letak kereta pusat membeli-belah tanpa kejadian ketika memakai rompi jenis baju besi, kata polis. Tidak ada bukti dia mempunyai rakan sekerja. Tidak diketahui langsung jika suspek telah mengupah peguam.

Antara mangsa yang terkorban adalah Syed Afzaal, 46, isterinya, Madiha Salman, 44, dan anak perempuan mereka yang berusia 15 tahun, Yumnah Afzaal. Ibu Syed Afzaal yang berusia 74 tahun, yang namanya belum disahkan, juga meninggal dunia. Anak lelaki mereka yang berusia 9 tahun, Faez Afzaal, berada di hospital dengan kecederaan serius tetapi tidak mengancam nyawa.

Serangan itu adalah yang paling teruk terhadap umat Islam Kanada sejak seorang lelaki menembak enam anggota sebuah masjid di Kota Quebec pada tahun 2017. Datuk Bandar London, Ed Holder mengatakan ia adalah pembunuhan besar-besaran terburuk yang pernah dilihat di bandarnya.

Sumber: Reuters

Share.

Leave A Reply