Guru besar sebuah sekolah di Beranang, di sini, yang menjadi mangsa samun di Pekan Semenyih, semalam, memberi alasan sudah biasa mengambil wang bantuan awal persekolahan tanpa pengiring daripada pihak polis.

Kes RM100k Lesap, Polis Ralat Sekolah Tak Mohon Polis Pengiring

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, pihaknya tidak mendapat permohonan pengiring daripada guru besar berusia 50 tahun berkenaan untuk tujuan pengeluaran wang itu semalam.

“Berdasarkan keterangan guru besar berkenaan, dia tidak buat permohonan pengiring polis untuk transaksi pengeluaran wang berkenaan kerana sudah berpengalaman 10 tahun dalam mengendalikan situasi itu.

“Menurutnya, sepanjang tempoh 10 tahun berkenaan, tidak pernah berlaku perkara sedemikian. Perkara ini menyebabkan saya merasa ralat kerana pihak sekolah boleh meminta bantuan polis untuk mengiringi mereka selepas membuat pengeluaran wang di bank,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Op Selamat 19/13 sempena Tahun Baru Cina 2023 Peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang di Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas), di sini, hari ini.

Mohd Zaid berkata, pihaknya sudah merakam keterangan beberapa individu termasuk guru besar terbabit bagi membantu siasatan.

“Kita melakukan siasatan secara menyeluruh dari pelbagai sudut termasuk bagi mengenal pasti sekiranya ada unsur-unsur kecuaian atau pembabitan ‘orang dalam’.

“Pada masa sama, kita juga akan meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian bagi mengenal pasti individu yang keluar dan masuk dari bank berkenaan,” katanya.

Semalam, Harian Metro melaporkan seorang guru besar berputih mata apabila wang tunai bagi bantuan awal persekolahan berjumlah RM109,000 yang diperuntukkan untuk sebuah sekolah di Beranang, Selangor, hilang dilarikan penjenayah.

Mohd Zaid dipetik berkata, pihaknya menerima maklumat berhubung kejadian itu jam 12.17 tengah hari selepas guru berkenaan mengeluarkan wang bantuan awal persekolahan dari sebuah bank di pekan Semenyih, yang sepatutnya diagihkan kepada pelajarnya, hari ini.

Katanya, guru itu berseorangan mengeluarkan wang tunai berjumlah kira-kira RM109,000 dari sebuah bank di kawasan Kampung Baru Semenyih.

Menurutnya, mangsa mengeluarkan wang berkenan dan meletakkan di sebuah beg sebelum meninggalkannya di tempat duduk hadapan kenderaan dipandunya, sebelum dia ke sebuah restoran untuk membeli minuman.

Difahamkan, selang hampir 10 minit apabila kembali ke kenderaan, guru itu mendapati cermin kereta berkenaan dipecahkan di bahagian kanan kerusi penumpang belakang, dengan beg berisi wang tunai itu hilang.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply