Pada masa hari ini kebanyakkan pengguna jalan raya yang bergerak ke sesuatu lokasi berpandukan bantuan aplikasi Waze untuk mengelakkan kesesakan dan sampai pada masa lebih singkat.

Bagaimanapun adakalanya sistem teknologi itu tidak dapat berfungsi dengan baik sehingga boleh menyebabkan kesukaran kepada pengguna.

Baru-baru ini seorang penunggang motosikal diselamatkan oleh pihak berkuasa selepas 11 jam tersesat mengikut laluan yang diarahkan oleh Waze.

Menurut Tiktok @markpik86 penunggang motosikal yang dikenali sebagai ‘Wan’ mahu pulang ke Sepang dari Bukit Bunga, Kelantan. Bagaimanapun Waze telah membawanya ke beberapa laluan yang tidak pernah dilaluinya.

Antara laluan yang dilalui Wan, dari Raub ke Bukit Fraser, kemudian menembusi Hulu Selangor. Sejurus menerima live location yang diberikan oleh Wan, @markpik86 segera menuju ke lokasi tersebut.

“Alhamdulilah kita terus bergerak ke lokasi dia berikan. Dia masuk jalan kecil berliku gelap. Syukur dapat selisihnya dengan dia. tengok raut muka Wan, dia rasa bersyukur sangat-sangat,”  kata @markpik86.

Menurut Wan, dia bertolak dari Bukit Bunga pukul 3 petang. Ini bermakna dia sudah berada di atas motosikal kira-kira 11 jam lamanya yang mana perjalanan laluan itu didakwa selalunya cuma mengambil masa 5 jam sahaja.

Menurut netizen, mereka juga pernah ‘terkena’ perkara yang sama. Mereka dibawa ke laluan yang tidak pernah dilalui kemudian sampai di tempat yang kurang menyenangkan seperti tanah perkuburan, kawasan perumah terbiar atau di tepi hutan.

Dalam pada itu netizen mencadangkan agar menggunakan Google Maps berbanding Waze sekiranya mahu menggunakan aplikasi penunjuk arah pada waktu malam kerana data laluannya lebih baik.

Ada juga yang mencadangkan untuk set ikon pada Waze menggunakan kereta walaupun pengguna menunggang motosikal kerana aplikasi itu akan memberi petunjuk arah jalan terpintas yang boleh dilalui oleh motosikal seperti kawasan berhutan dan laluan kecil.

Sementara itu orang ramai turut mencadangkan untuk membaca ayat-ayat suci Al-Quran dan doa sebelum memulakan perjalan atau ketika sesat supaya dipermudahkan urusan untuk sampai ke destinasi yang hendak dituju.

Sumber: The Vocket

 

Baca Juga: Sesat atas jalan raya, ‘Waze’ bawa remaja ke JPJ

Sesat ikut “Waze” telah membawa seorang remaja perempuan berusia 14 tahun yang dalam perjalanan pulang ke rumahnya menaiki motosikal ditahan di Plaza Tol Sungai Besi, malam tadi.

Remaja perempuan tanpa lesen memandu itu tersebut berkata, dia keluar dari rumah secara curi-curi menaiki motorsikal abangnya untuk ke rumah kawan di Taman Medan, Petaling Jaya.

“Ini kali kedua saya dari rumah di Semenyih pergi ke Taman Medan untuk ke rumah kawan di sana.

“Saya tersesat sebab gunakan ‘waze’ kalau tidak sebelum ini gunakan jalan pintas yang juga lebuh raya untuk pulang ke rumah saya,” katanya ketika ditemui pemberita.

Dalam tangkapan lain, seorang pemandu Perodua Alza berusia 47 tahun, ditahan tidak mempunyai lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh.

Alasan tidak mahu perbaharui lesen kerana jarang memandu dan hanya menggunakan kereta isteri jika perlu saja diberikan kepada anggota penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Ekoran pada itu, JPJ mengeluarkan dua notis saman terhadap lelaki berkenaan atas kesalahan dilakukan.

Kedua-dua pemandu antara yang ditahan dalam Advokasi Keselamatan Jalan Raya Bersepadu JPJ di Plaza Tol Sungai Besi, sini, malam tadi.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Zailani Hashim berkata, seramai 98 anggota terdiri daripada JPJ, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Lebuh Raya Utara -Selatan terbabit dalam operasi itu yang bermula pukul 8 malam hingga 12 tengah malam tadi.

“Dalam operasi itu, sebanyak 2,282 kenderaan pelbagai jenis termasuk bas, van, kereta dan motosikal diperiksa dengan 152 kenderaan diambil tindakan. Empat kenderaan juga telah disita.

“Daripada jumlah itu, sebanyak 297 notis saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan. Kesalahannya termasuk tiada cukai jalan atau cukai jalan tamat tempoh yang merekodkan antara kesalahan tertinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar dalam Operasi Advokasi Keselamatan Jalan Raya Bersepadu di Plaza Tol Sungai Besi, di sini, malam tadi.

Zailani berkata, tiada cukai jalan atau cukai jalan tamat tempoh antara kesalahan utama yang kerap dilakukan pengguna jalan raya bagi semua jenis kenderaan.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply