Kru Lapangan Terbang M@ut, Tersedut Ke Dalam Enjin Pesawat | Seorang pekerja kru darat sebuah syarikat penerbangan meninggal dunia pada hari Sabtu selepas disedut ke dalam enjin pesawat di Alabama, kata Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NSTB).

Berdasarkan laporan Yahoo News, pekerja itu “tertelan” ke dalam enjin sebuah pesawat American Airline Embraer 170 yang diletakkan di pintu dengan breknya ditetapkan di Lapangan Terbang Wilayah Montgomery, kata NSTB dalam satu kenyataan.

Agensi itu berkata bahawa mereka telah membuka siasatan ke atas kemalangan tersebut.

“Laporan awal dijangka siap dalam dua hingga tiga minggu,” kata kenyataan itu lagi.

Lapangan Terbang Wilayah Montgomery berkata pada hari Sabtu bahawa kemalangan industri yang menyebabkan kematian itu berlaku sekitar jam 3 petang.

Menurut mereka, pekerja itu berkerja di syarikat Piedmont Airlines sebuah anak syarikat bagi American Airlines Group.

“Kami sedih mendengar berita tentang kehilangan tragis ahli pasukan AA/Piedmont Airlines,” kata Wade A. Davis, Pengarah Eksekutif lapangan terbang tersebut.

“Ingatan dan doa kami sentiasa bersama keluarga dalam tempoh sukar ini,” kata Wade lagi.

American Airlines mengesahkan kematian pekerja Piedmont itu menerusi satu kenyataan kepada Insider dan mengatakan bahawa mereka turut berdukacita tentang kemalangan ngeri tersebut.

“Fokus kami adalah untuk memastikan semua yang terlibat mendapat sokongan yang mereka perlukan semasa masa sukar ini,” kata kenyataan itu.

Kru itu maut ketika salah satu enjin pesawat masih lagi hidup, lapor laman berita Reuters.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Lelaki Ditemukan M@ut Di Roda Pesawat

Lelaki Ditemukan M@ut Di Roda Pesawat | Seorang penumpang haram ditemukan maut di bahagian roda pesawat yang berlepas dari Gambia ke Britain.

PESAWAT TUI Airways.

Jurucakap Kerajaan Gambia, Ebrima G Sankareh mengesahkan lelaki berkulit hitam yang belum dikenal pasti identitinya itu ditemukan maut pada pesawat sebuah syarikat penerbangan Britain, TUI Airways.

Katanya, pesawat itu dijadualkan berlepas dari Banjul ke Lapangan Terbang Gatwick di London, pada 5 Disember lalu.

Beliau berkata kerajaan Gambia menerima maklumat mengenai kejadian minggu ini daripada Polis Metropolitan di Sussex, England.

Beliau juga menyatakan bahawa menurut maklumat, lelaki berkulit hitam yang maut ditemukan dalam ruang roda pesawat tanpa dokumen pengenalan diri yang menyukarkan proses menentukan nama, umur, kewarganegaraan atau jadual perjalanan.

Katanya bahawa identitinya masih belum dikenal pasti.

Beliau berkata, pihak berkuasa Gambia sedang bekerjasama dengan polis Britain untuk menguruskan jasad lelaki itu.

Beliau bertambah lagi, mayat dibawa ke bilik mayat untuk ujian DNA dan siasatan sedang dijalankan.

Sementara itu, Felo Kanan Pusat Dasar New South, Rida Lyammouri berkata, kejadian seumpama itu walaupun jarang berlaku menunjukkan betapa terdesaknya segelintir individu untuk berhijrah sehingga mengambil pendekatan berisiko.

Kejadian individu menumpang secara haram dari Afrika ke Eropah melalui pesawat dan kapal banyak berlaku sebelum ini.

November lalu, tiga penumpang dari Nigeria ditemukan selamat di atas kemudi kapal di Kepulauan Canary selepas melalui pelayaran laut selama 11 hari.

Sumber: Harian Metro

 

Pesawat Ringan Terhempas Di Tanah Perkuburan

Pesawat Ringan Terhempas Di Tanah Perkuburan | Akhbar New York Post melaporkan bahawa sebuah pesawat ringan terhempas di atas sebuah tanah perkuburan dalam nahas udara yang berlaku di Long Island, New York ­kelmarin.

Polis daerah Suffolk berkata, sekitar pukul 1.50 tengah hari (waktu tempatan), pesawat itu terhempas di Tanah Perkuburan Beth Moses, West Babylon.

Dua orang yang menaiki pesawat itu iaitu seorang juruterbang lelaki dan seorang penumpang wanita, telah dibawa ke Hospital Universiti Good Samaritan di West Islip kerana mengalami cedera ringan, kata beberapa pegawai.

Polis berkata, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan telah menghantar petugas ke tempat kejadian.

Gambar di lokasi nahas menunjukkan pesawat itu tersadai di atas laluan tanah perkuburan tersebut, manakala tanaman hiasan dan beberapa batu nisan musnah.

Tanah perkuburan itu terletak kira-kira 3.2 kilometer dari Lapangan Terbang Republic di East Farmingdale. Lapangan terbang tersebut adalah bagi kegunaan pesawat ringan.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply