Lelaki Cuak Naik Lif, Keluar Tangan Menggeletar. Ini Sebabnya. | Kebanyakan bangunan tinggi pada hari ini dilengkapi dengan kemudahan lif. Di Malaysia, biasanya bangunan yang mempunyai ketinggian lima tingkat dan ke atas akan dilengkapi dengan kemudahan tersebut.

Lif atau elevator dilihat sebagai satu kemudahan yang sangat penting pada bangunan-bangunan tinggi. Tujuan utamanya sudah tentu, memudahkan orang ramai bergerak dari satu tingkat ke satu tingkat yang lain.

Sebagai contoh, memudahkan golongan warga emas dan individu yang memerlukan sokongan ketika berjalan, seperti tongkat untuk bergerak. Lif juga sangat penting bagi golongan berkerusi roda dan kehadiran lif juga akan menjadikan sesuatu bangunan itu layak digelar sebagai mesra OKU.

Selain itu, lif juga biasa digunakan sebagai alat pengangkutan logistik, untuk menggerakkan barang perniagaan dari tingkat ke tingkat. Biasanya, lif untuk tujuan logistik ini diasingkan dengan lif untuk tujuan pengangkutan orang awam. Begitu juga dengan lif bomba.

Maka, jelaslah signifikan keperluan lif dalam memudahkan pergerakan manusia dalam kehidupan seharian. Namun, ada sebuah lif yang berada luar negara, mampu membuatkan tangan anda menggeletar selepas menaikinya.

Secara umumnya, kita gemarkan kejutan seperti plot twist dalam filem, gosip panas mahupun hadiah dari rakan-rakan dan insan tersayang, kan? Namun begitu, lif ini mungkin tidak menawarkan kejutan yang kita gemari.

Berdasarkan sebuah video yang berdurasi 18 saat yang tular di media sosial, ia menampilkan pengalaman seorang lelaki yang menaiki lif ‘yang sangat menakjubkan’ atau boleh dibilang sebagai lif ‘asal boleh’.

Video yang menggunakan format Snapchat tersebut disertakan dengan kapsyen ”Ya Tuhan, sumpah rasa macam nak mati”.

Jika kita menaiki lif yang normal, lif yang kita naiki biasanya akan memiliki struktur dinding besi dan anda tidak akan melihat apa yang berada di luar ketika lif bergerak.

Namun, lif ini langsung tidak memiliki dinding dan anda mampu melihat bahagian luar seperti tembok batu-bata jelas di depan mata ketika lif bergerak.

Ketika menaiki lif ke tingkat atas, sekeping papan lapis tiba-tiba datang dari celah-celah ruangan bangunan. Memandangkan lif tersebut tidak memiliki dinding, papan lapis tersebut telah terjatuh ke lantai lif.

Saat paling mendebarkan apabila papan lapis tadi tersangkut pada struktur bangunan dan ‘melantun’ secara tiba-tiba.

Berdasarkan saiz papan tersebut yang kelihatan agak panjang, ia boleh melibas pemuda berkenaan jika dia berdiri berdekatan dengan ruang pintu lif tersebut.

Walaupun terlalu banyak ‘perkara’ yang berlaku di sepanjang perjalanannya, namum pemuda itu dilihat berjaya tiba di destinasi yang hendak dituju dengan selamat.

Dia turut menunjukkan keadaan tangannya yang menggigil selepas perjalanan lif yang cukup ‘epik’ sebentar tadi.

Jika anda ternampak lif tersebut, apa yang anda lakukan? Adakah anda berani untuk menggunakan lif tersebut atau memilih pilihan yang lebih sihat, iaitu menaiki tangga?

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Akibat Gangguan Elektrik, Bomba Terima 11 Kes ‘Tersangkut’ Dalam Lif

Gangguan elektrik di beberapa kawasan di Lembah Klang, hari ini, mengakibatkan ada individu yang dilaporkan terperangkap di dalam lif di premis yang terjejas.

Akibat Gangguan Elektrik, Bomba Terima 11 Kes 'Tersangkut' Dalam Lif

Ketua Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor Zulfikar Jaffar telah memberi kenyataan berhubung kejadian tersebut.

Pihaknya menerima 11 panggilan kecemasan membabitkan 10 Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) di negeri berkenaan berhubung kejadian itu.

Pihak bomba menerima laporan berhubung kes terperangkap di dalam lif di PJ Centre Stage Seksyen 13 menerusi BBP Petaling Jaya dan Condo Liberty membabitkan BBP Ampang.

Selain itu, mereka menerima panggilan kecemasan kes sama di 1-2F Jakan Setia Perdana, Bandar Setia Alam menerusi BBP Kota Anggerik.

Pihaknya menerusi BBP Penchala turut menerima panggilan kecemasan di Flat Taman Seri Sentosa dan BBP Serdang di Bangunan MIEC berhubung kes sama.

BBP Kajang menerima dua panggilan kecemasan di Jalan Kidamai 2/1, Taman Industri Kidamai dan Metro Avenue Kajang.

Mereka juga menerima panggilan kecemasan kes sama di Jaya One, Jalan Universiti Seksyen 13 membabitkan BBP Damansara serta Icon City menerusi BBP Subang.

Selain itu, mereka juga menerima panggilan kecemasan di Green Resident Jalan Sayang membabitkan BBP Pandan dan Menara Jalan Dataran SD2 menerusi BBP Sungai Buloh.

Katanya, tiada kecederaan dilaporkan dalam semua kejadian berkenaan.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply