Besarnya pengorbanan Amin Nor Hakim Ismail kerana sanggup berjauhan dengan isteri dan tidak bekerja tetap demi menjaga bapanya, Ismail Berahim yang menderita akibat tumor kapilari.

ISMAIL menderita akibat ketumbuhan pada hidung dan mulut selain buta mata kiri akibat tumor semakin merebak. FOTO Ihsan Amin Nor Hakim Ismail

Penyakit itu menyebabkan Ismail, 68, mengalami ketumbuhan pada hidung dan mulut selain buta mata kiri kerana tumor yang semakin merebak.

Demi menyara keluarga termasuk ibu, Mesah Awang, 68, yang turut tinggal bersama di Kampung Jelawang, Dabong di sini, Amin Nor Hakim, 34, berusaha mencari rezeki dengan menjual asam keping daripada pokok ditanamnya.

Asam keping itu dijual dengan harga RM20 sekilogram dan pendapatan diperoleh tidak seberapa.

Hanya itu ikhtiar mampu dilakukan Amin Nor Hakim bagi menampung perbelanjaan keluarga terutama keperluan bapanya yang kini hanya terlantar.

“Ayah mula sakit Februari 2020 apabila ada ketumbuhan pada hidungnya. Ketumbuhan itu kemudian merebak pada bahagian mulut, puncanya selepas giginya tercabut.

“Awalnya cuma bengkak dan ingatkan pada bahagian itu saja, tetapi semakin serius, jadi saya bawa ayah ke Hospital Kuala Krai sebelum dirujuk kemudian dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM), Kubang Kerian pada 18 Mac 2020 iaitu hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Bercerita lanjut, Amin Nor Hakim berkata, bapanya hanya boleh minum susu khas melalui perut dan bernafas melalui saluran tiub yang disambungkan pada tekak.

Menurut Amin Nor Hakim, penyakit bapanya boleh dirawat, antara satunya menerusi pembedahan pada mata, tulang, hidung dan rahang.

AMIN Nor Hakim (kanan) bersama bapanya ketika dalam keadaan sihat. FOTO Ihsan Amin Nor Hakim Ismail

Bagaimanapun, Amin Nor Hakim memberitahu pembedahan itu berisiko dan sukar dijalankan berikutan keadaan bapanya yang sudah berusia.

“Jadi, tidak banyak dapat saya lakukan melainkan bawa ayah ke hospital (Hospital Kuala Krai) untuk pemeriksaan dengan doktor.

“Cuma, ayah perlu dipantau setiap waktu kerana emak sudah berusia walaupun masih sihat, kakak pula tidak tinggal bersama.

“Ikutkan dulu saya cari rezeki dengan menoreh getah, tetapi kini sepanjang masa jaga ayah saja, jika keluar pun untuk pos pesanan pelanggan,” katanya.

Berkongsi pengalamannya menjaga bapa, Amin Nor Hakim mengakui sukar menyesuaikan diri pada awalnya.

“Berat juga pada mulanya, tetapi lama-kelamaan okay kerana sudah jadi kebiasaan.

“Lagipun, yang sakit itu ayah saya jadi perlu ambil tanggungjawab untuk menjaga dan menguruskannya.

“Buat masa ini, ayah terima bantuan RM500 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) namun ia tidak cukup kerana perbelanjaan untuk susu dan lampin pakai buang saja menelan kos RM700 sebulan.

“Sebenarnya, saya baru berkahwin pada Mac lalu dan buat masa ini tinggal berjauhan dengan isteri yang bertugas sebagai jururawat di sebuah hospital di Kedah namun bersyukur dia memahami, malah terima saya sekeluarga daripada awal perkenalan lagi,” katanya.

Orang ramai yang berhasrat membantu boleh menyalurkan sumbangan ke akaun Maybank bernombor 153029387921 atas nama Amin Nor Hakim Ismail atau menghubunginya di talian 018-2293723 atau WhatsApp di 013-998 7123.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply