Rakyat Malaysia Terlepas Hukuman M@ti | Selepas menimbangkan bukti baharu, Mahkamah Rayuan Singapura membebaskan seorang warga Malaysia G Punithan yang dijatuhi hukuman mati kerana mengedar 28.5 gram diamorfin ke republik itu.

GAMBAR hiasan

Punithan dijatuhi hukuman mati pada Mei 2020, orang pertama dijatuhkan hukuman semasa pandemik Covid-19, melalui pembicaraan jarak jauh.

Dalam siasatan, dia dikenal pasti seorang daripada dua penghantar dadah sebagai dalang dalam transaksi dadah pada 28 Oktober 2011.

Sebelum itu, Punithan memperkenalkan kedua-dua kurier itu pada 12 Oktober 2011 bagi memudahkan transaksi dadah yang akan berlaku di tempat letak kereta West Coast McDonald.

Hakim Tay Yong Kwang yang membacakan keputusan mahkamah menyatakan bahawa dalam rayuan ini, kami tidak mengambil berat mengenai peristiwa membabitkan kurier yang berlaku pada 28 Oktober 2011.

Penghakiman penuh dikeluarkan di laman sesawang mahkamah pada Isnin.

Selain Hakim Tay, kes itu dibicarakan di hadapan Ketua Hakim Negara Sundaresh Menon dan Hakim Andrew Phang.

Hakim menyatakan, persoalan utama dalam rayuan ini ialah sama ada terdapat mesyuarat tiga pihak pada 12 Oktober 2011 kerana itulah kaitan yang didakwa antara perayu dan transaksi dadah membabitkan kurier yang berlaku pada 28 Oktober 2011.

Pihak pendakwaan mendakwa daripada “hasil mesyuarat itulah” kurier menjalankan transaksi dadah itu.

Beliau juga berkata, oleh itu, ini adalah menjadi tanggungjawab pihak pendakwaan untuk membuktikan tanpa keraguan munasabah bahawa ‘pertemuan pengenalan’ itu berlaku yang membuktikan niat bersama perayu dan kurier untuk mengedar dadah.

Menurut hakim, terdapat percanggahan dalam keterangan mengenai tarikh dan masa hari ‘mesyuarat pengenalan seperti yang didakwa’ itu ketika perbicaraan pada 2014 dan perbicaraan pada 2018.

Punithan mengemukakan bukti baharu termasuk kenyataan penyiasatan daripada kurier, laporan jejak panggilan syarikat telekomunikasi untuk salah satu telefon kurier, dan rekod pergerakan Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) salah seorang kurier terbabit.

Punithan diwakili pasukan peguam dari K&L Gates Straits Law LLC diketuai Peguam Kanan Narayanan Sreenivasan.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply