Khairul Amin Kamarulzaman atau lebih dikenali dengan nama panggilan Khairul Aming dipuji kerana berbahasa Melayu ketika menyampaikan ucapan wakil pempengaruh dari Malaysia di TikTok For You Stage di Jakarta, Indonesia.

Khairul yang cukup terkenal dengan video masakan ringkas ketika bulan Ramadan itu kelihatan tenang dan petah berbicara menggunakan bahasa ibunda tidak seperti segelintir pempengaruh yang akan secara automatik menukarkan perbualan di dalam bahasa Indonesia.

Susulan itu, pelbagai reaksi telah ditinggalkan oleh majoriti pengguna media sosial yang menyifatkan jejaka asal Kelantan itu petah berbicara disamping sangat rendah diri dan mengenal asal usul.

“Bahagian yang paling menarik ialah Khairul masih bercakap dalam bahasa Melayu. Selalunya sesetengah daripada ‘influencer’ akan automatik guna bahasa Indonesia,” tulis pengguna media sosial.

“Khairul Aming memang betul-betul ikut resmi padi, makin berisi makin menunduk ke bumi, tidak sombong, selalu menjaga hati pengikut dan stafnya. Moga terus sukses!,” puji seroang netizen lagi.

“Alhamdulillah, kekalkan jati diri dengan menggunakan Bahasa Melayu di negara orang, sangat mengenal akar umbi. Syabas!,” komen seorang netizen.

 Sementara itu, netizen juga turut bergembira dengan kejayaan pemilik ‘Sambal Nyet Berapi’ tersebut. Dia telah berjaya membina nama sendiri tanpa perlu kontroversi dan kandungan video murahan.

“Tahniah wakil Malaysia, awak memang memberikan inspirasi terbaik buat masyarakat. Berdiri atas bakat sendiri tanpa perlu membuat isu yang murahan,” komen netizen yang lainnya.

“Sangat berbangga untuk awak, Teruskan menjadi inspirasi anak muda Malysia yang memberi inspirasi,” tulis seorang netizen.

Untuk maklumat, Sambal Nyet Berapi ciptaan Khairulaming telah mencecah RM7.5 juta dengan 540,000 botol telah terjual. Dia kini dikenali sebagai Cef selebriti media sosial popular.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply