Mayat Pelajar Hilang 47 Tahun Lalu Ditemui Dalam Sungai | Mayat seorang pelajar bersama kenderaan ditemui di dalam sebatang sungai selepas dilaporkan hilang 47 tahun lalu di Cusseta, Alabama, Amerika Syarikat, lapor The Mirror.

Mangsa berusia 22 tahun (ketika itu) kali terakhir dilihat berkerja di sebuah bar di LaGrange sebelum disahkan hilang pada malam 27 Januari 1976.

Difahamkan, pelajar tersebut dalam perjalanan pulang ke Universiti Auburn yang terletak kira-kira 53 kilometer (35 batu) dari kampung halamannya.

Mangsa menggunakan kereta jenis Ford Pinto 1974 berwarna putih dan dilaporkan tidak pernah kembali.

Susulan itu, pihak berkuasa telah cuba mencari lelaki itu di pelbagai lokasi berbeza. Bagaimanapun, operasi berkenaan tidak menemui sebarang petunjuk termasuk kenderaan yang dinaikinya.

Sementara itu, ibu bapa mangsa reda dengan pemergian anak lelaki mereka yang hilang. Oleh itu, timbul pelbagai spekulasi yang mendakwa pelajar itu telah dibunuh dan dibuang.

Walau bagaimanapun, misteri kehilangan pelajar itu akhirnya terbongkar apabila orang awam yang melalui sekitar kawasan tersebut menjumpai kenderaan berkenaan pada 7 Disember 2021.

Penemuan itu kemudiannya telah dimaklumkan kepada pihak polis. Hasil pemeriksaan oleh pihak berkuasa menemukan tulang manusia, dompet, kad pengenalan dan kad kredit di dalam kereta.

Serpihan tulang itu telah dihantar ke Biro Siasatan Georgia untuk proses analisis genetik (DNA) sebelum mayat itu disahkan sebagai milik pelajar yang hilang pada tahun 1974.

Pejabat Syerif Daerah Troup dalam satu kenyataan mengesahkan penemuan mayat mangsa. Kes berkenaan ditutup selepas penemuan mayat mangsa.

Tambahan lagi, tiada bukti yang mendakwa mangsa telah dibunuh.

Bagaimanapun, punca kematian mangsa masih menjadi misteri sehingga ke hari ini sama ada mangsa terbabas ke dalam sungai atau dibunuh.

Dalam pada itu, rakan mangsa Lauren Griffen berkata semua orang berharap kes itu akan dapat diselesaikan. Tambahnya, mangsa mempunyai keperibadian yang baik.

Katanya, dia seorang lelaki yang manis dan berakhlak kepada semua orang. Dia juga seorang yang sangat pendiam.

Lebih menyedihkan, kedua-dua ibu bapa mangsa telah meninggal dunia. Ayah mangsa dilaporkan meninggal dunia pada tahun 2007 manakala ibunya pula pada Januari tahun ini.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Mayat Ditemui Di Andes Disahkan Wanita Hilang 41 Tahun Lalu

Mayat Ditemui Di Andes Disahkan Wanita Hilang 41 Tahun Lalu | Satu mayat yang ditemui di pergunungan di Andes, Amerika Selatan baru-baru ini disahkan seorang wanita yang hilang pada 41 tahun yang lalu, lapor Metro UK.

Imbas kembali, wanita berkenaan dikenali sebagai Marta Emilia Altamirano yang mesra dengan panggilan Patty hilang semasa eskpedisi di Andes pada Mac 1981.

Susulan itu, sekurang-kurangnya empat ekspedisi mencari dan menyelamat (SAR) telah dijalankan untuk menjejakinya tetapi tiada satu pun yang berjaya.

Namun pada 28 Januari tahun ini iaitu kira-kira 41 tahun kemudian, satu mayat telah ditemui tersekat pada glasier tertinggi banjaran Cordillera de la Ramada.

Pada mulanya, mayat itu disyaki seorang wanita berusia antara 18 sehingga 30 tahun tetapi selepas disahkan identitinya, ia adalah Patty yang hilang 41 tahun lalu.

Pada 23 Mac 1981, Patty dikatakan mendaki gunung bersama kakaknya, Corina bersama seorang pendaki berpengalaman, Sergio Bossini.

Difahamkan, mereka mula mendaki selama empat hari sebelum berhenti dan mendirikan khemah pada ketinggian lebih 5,000 meter sekitar 7 malam.

Pada malam itu, Patty dipercayai pergi meninjau keadaan sekeliling seorang diri tapi malangnya, dia dikatakan tergelincir ratusan meter ke bawah disebabkan cerun berais.

Disebabkan Patty tidak pulang ke khemah (setelah lama meninjau), Corina dan Sergio bertindak untuk mencarinya sepanjang malam sebelum kembali ke khemah mereka.

Pada keesokan paginya mereka merancang untuk terus mencari jejak Patty namun dalam masa sama, mereka tidak tahu bahawa wanita itu sudah pun meninggal dunia.

Bagaimanapun hasrat mereka untuk mencarinya gagal kerana suhu sejuk, cuaca teruk dan keadaan tidak mengizinkan hingga terpaksa memohon bantuan pihak kecemasan.

Mereka melaporkan kehilangannya pada 29 Mac berikutnya dan pasukan SAR dikerahkan ke lokasi kejadian.

Namun waktu itu, mayat Patty yang tertimbus di bawah litupan ais sudah pun mula membeku.

Sehinggalah pada 28 Januari lalu ketika satu mayat ditemui, empat adik-beradiknya dipanggil untuk melakukan pengecaman identiti.

Difahamkan mereka mengesahkan identiti mayat berkenaan melalui pakaian dan barangan yang dikenakan olehnya ketika sebelum kejadian.

Tambahan pula hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) turut mengesahkan bahawa mayat yang ditemui itu adalah seorang wanita muda.

Corina berkata bahawa mereka berempat dapat mengetahui itu adalah dia. Ia seperti perasaan yang lega selepas mengetahui perkara itu adalah benar.

Corina menjelas bahawa kini dapat rasakan ketenangan dan kedamaian yang mendalam.

Tambah keluarga itu lagi, mayat Patty akan dibawa ke Tucuman supaya saudara-mara yang lain boleh mengucapkan selamat tinggal sebelum membakarnya.

Malah, mereka (keluarga) merancang untuk menaburkan abu mayat Patty ke atas gunung Andes, kerana itu adalah ‘keinginannya’.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply