Muslim Malaysia Kongsi Pengalaman Ramadan Di Hong Kong | Sama seperti negara lain yang meraikan bulan ramadan, 30,000 muslim di Hong Kong turut tidak ketinggalan meraikan dan melaksanakan ibadah di bulan ramadan. Dengan itu rakyat muslim Malaysia yang berada di Hong Kong turut tidak melepaskan peluang berkongsikan pengalaman ramadan mereka di sana.

Muslim Malaysia Kongsi Pengalaman Ramadan di Hong Kong

Sebagai sebuah bandar yang mempunyai pelbagai diversiti, Hong Kong turut mempunyai pelbagai makanan dan gerai yang halal untuk muslim dan pengembara. Disitu juga terdapat empat masjid besar untuk muslim beribadah iaitu Masjid Kowloon, Masjid Al-Ammar, Masjid Chai Wan dan Masjid Jamie.

Muslim di Hong Kong turut berkumpul bersama pada bulan ramadan di masjid untuk berbuka puasa. Tiap daripada mereka akan membawa makanan dan minuman untuk dikongsi bersama ketika berbuka puasa.

Menurut Muhammad Arshad, ketua imam di Hong Kong, suasana ramadan di Hong Kong telah berubah sejak pandemik pada tahun dimana masjid telah ditutup pada separuh ramadan tahun lalu. Tindakan itu diambil bagi memastikan keselamatan dan kesihatan. Para jemaah telah diminta untuk menjaga jarak, memakai topeng muka dan banyak lagi ketika mengerjakan solat di masjid.

Sebelum wabak itu melanda, akan ada perhimpunan setiap malam sekitar 1,500 hingga 2,000 orang di Masjid Kowloon sahaja, tetapi sekarang, mereka hanya berdoa dengan kakitangan masjid sahaja.

Wabak ini juga memberi kesan kepada restoran halal di Hong Kong dan mengubah strategi perniagaan restoran pada bulan Ramadan. Oleh kerana sekatan perjalanan dan masalah kesihatan sekarang, lalu lintas di tempat makan menjadi perlahan, dan kebanyakan orang merasa lebih selamat makan di rumah. Peniaga mula memberi tumpuan lebih kepada penghantaran melalui pihak ketiga dan pengambilan sendiri kerana pelanggan merasa lebih selesa menikmati makanan mereka di tempat persendirian.

Seorang peminat Restoran Ma di Sham Sui Po, Anisha, orang Malaysia yang tinggal di Hong Kong, baru-baru ini memerintahkan dimsum dari Ma untuk berbuka puasa bersama suami dan dua anaknya. Setelah berpindah ke Hong Kong 12 tahun yang lalu ketika dia mengahwini suaminya, seorang warganegara Hong Kong, Anisha telah banyak kali menyambut Ramadan di Hong Kong, kerana dia tidak dapat kembali ke Malaysia setiap tahun.

Mengingatkan masa lalu, Anisha ingat bahawa sebelum wabak itu melanda, Masjid Kowloon di Tsim Sha Tsui memberikan makanan percuma pada bulan Ramadan; mereka menawarkan bubur panas, samosa dan jus pada waktu berbuka. Ia akan menjadi sangat sesak, dan orang-orang akan pergi lebih awal untuk mengambil bahagian makanan mereka.

Muzzil Qayyum Khairat, warganegara Malaysia yang lain yang tinggal di Hong Kong, mengatakan bahawa dia sering menggunakan kedai makanan dan minuman halal yang tersebar di seluruh Hong Kong ketika dia pindah ke sana untuk bekerja pada tahun 2019. Terdapat beberapa restoran halal yang tersebar di seluruh Hong Kong tetapi orang Cina halal yang terkenal makanan (berbeza dengan makanan Turki atau Asia Selatan yang halal) adalah Makanan Islam di Bandar Kowloon dan Kantin Pusat Islam di Wan Chai.

Pandemik atau tidak, kerana mereka jauh dari rumah, Anisha dan Muzzil berkongsi bahawa mereka akan melakukan panggilan video dengan keluarga mereka di Malaysia secara berkala sepanjang bulan Ramadan, dan pada hari pertama Raya.

Anisha, bersama keluarganya di Hong Kong, biasanya pergi ke Masjid Kowloon untuk solat Raya mereka. “Dulu ada tiga sesi doa kerana orang ramai. Semua umat Islam di Hong Kong akan berada di sini, jadi anda dapat membayangkan orang ramai dan semua orang memakai pakaian baru dan meraikan di bawah satu bumbung.

Walaupun amalan tertentu telah berubah, Ketua Imam Arshad mengatakan bahawa Ramadan adalah bulan yang menyeru umat Islam untuk bersatu di luar agama, tetapi dengan umat manusia secara keseluruhan. “Cabaran yang dihadapi oleh wabah itu telah menyatukan kita untuk mempertahankan diri tanpa mengira warna kulit, kepercayaan dan negara. Ramadan mengajar kita disiplin, pertanggungjawaban diri dan menjaga orang lain, jadi tidak ada masa yang lebih baik untuk mempraktikkannya daripada bulan suci ini. “

Sumber: Rojak Daily

Share.

Leave A Reply