Jika anda berada di dalam hutan perkara utama adalah keselamatan diri anda. Bila berada di dalam hutan kita akan terdedah dengan pelbagai kemungkinan bahaya. Jadi, berhati-hatilah ketika berada di dalam hutan.

Pemancing Jumpa Ular Sawa Panjang 8 Meter, Ada VIDEO

Ular sawa merupakan antara spesies ular yang sangat digeruni oleh manusia kerana saiznya yang sangat besar dan keb0lehannya untuk membelit dan menelan mangsa hidup-hidup.

Baru-baru ini, tular di negara Ind0nesia mengenai penemuan ular sawa yang sangat besar. Ular sawa gɛrgasi itu ditemui oleh penduduk di Desa Mekarsari, Kintap, Kalimantan Selatan.

Penemuan mengɛeutkan itu disahkan sendiri oleh ketua kampung yang dikenali sebagai Wint0no. Berbicara kepada media tempatan, ketua kampung memberitahu ular sawa itu ditemui dalam jarak kira-kira 1km dari kampung mereka.

Ular sawa gergasi tersebut dianggarkan sepanjang 8 meter dan seorang lelaki pemancing dari Sungaidanau, Kabupaten Tanahbumbu yang terkejut saat menemui ular tersebut telah berjaya merakam video ular tersebut.

Walaubagaimanapun, kerana bimbang akan keselamatannya, pemancing itu hanya sempat mengambil vide0 dalam beberapa saat sebelum segera beredar dari tempat tersebut.

Menurutnya lagi, ini bukanlah kali pertama penduduk kampung menemui ular sawa yang besar tetapi dulu ketika banjir di kebun, ular sawa besar itu pernah dilihat oleh orang kampung.

Tambahnya lagi, ular sawa besar itu berkemungkinan keluar dari sarangnya kerana banjir yang sedalam 1 meter dan menyebabkannya keluar ke tempat lain.

Meskipun ular sawa besar itu pernah dilihat beberapa kali, tetapi kɛtua kampung ini bersyukur kerana setakat ini tiada kejadian yang tidak diingini berlaku seperti kɛhilangan haiwan ternakan disebabkannya.

Pihak kampung akan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menangkap ular sawa tersebut yang dikatakan masih berkeliaran di sekitar kawasan kebun dan mungkin akan ditempatkan di tempat yang jauh dari penempatan manusia.

Sebagai inf0, ular terbesar di dunia ini adalah ular spesies Green Anac0nda (Eunectes murinus) yang juga dikenali sebagai giant anac0nda dan mempunyai ukuran melebihi 9 meter.

Jika anda pernah menonton filem Anac0nda sudah pasti anda akan ketahui bagaimana besarnya spesis ular ini. Bukan sahaja besar tetapi ianya cukup ganas dan laju bergerak untuk menangkap mangsanya.

Jadi, bersyukurlah negara kita Malaysia ini tidak mempunyai ular Anac0nda sebesar ini. Tetapi apa-apapun kita juga seharusnya berhati-hati ketika berada di dalam hutan bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Sumber : Info Kini

Share.

Leave A Reply