Rejim Zionis Teruskan Cubaan Bunuh Pemimpin Pejuang Hamas | Serangan demi serangan yang dilakukan oleh rejim Zionis ke atas Palestin walaupun mendapat kutukan yang bertubi-tubi daripada orang ramai di seluruh dunia ekoran tindakan kejam yang dilakukan mereka.

Rejim Zionis Teruskan Cubaan Bunuh Pemimpin Pejuang Hamas

Baitulmaqdis: Rejim zionis telah melakukan dua cubaan membunuh pemimpin pejuang Hamas dalam serangan berterusan di Semenanjung Gaza, sejak 10 Mei lalu, seperti dilaporkan Agensi Anadolu yang memetik laporan media Israel, semalam.

Sumber risikan rejim zionis berkata, tentera gagal membunuh ketua Briged Ezzeddin al-Qassam Hamas, Muhammad Deif, tetapi enggan mengulas lanjut, seperti dilaporkan akhbar Times of Israel.

Dalam pada itu, dikatakan pembunuhan Muhammad Deif adalah matlamat utama rejim zionis ketika melakukan serangan berterusan ke atas Gaza. Muhammad Deif dianggap antara tokoh Palestin dikehendaki Israel, sejak lebih 25 tahun lalu. Bukan itu sahaja, beliau juga dikatakan terselamat daripada lima kali percubaan bunuh oleh rejim zionis, masing-masing pada 2001, 2002, 2003 serta 2006, manakala cubaan pada 2014 pula mengorbankan isteri, anak perempuan berusia 3 tahun dan bayi lelakinya.

Dalam perkembangan berkaitan, Kementerian Kesihatan Palestin telah merekodkan angka korban di Gaza mencecah 217 orang, termasuk 63 kanak-kanak dan 36 wanita, manakala hampir 1,500 cedera, semalam.

Manakala di Ramallah, sumber perubatan melaporkan, empat rakyat Palestin terkorban, manakala 64 lagi cedera akibat pertempuran dengan rejim zionis di Tebing Barat, semalam. Sumber itu memaklumkan Xinhua, banyak penunjuk perasaan Palestin cedera ditembak peluru getah dan gas pemedih mata oleh rejim zionis yang cuba meleraikan kumpulan itu di beberapa bandar di Tebing Barat.

Tunjuk perasaan itu diadakan susulan gesaan mogok umum di Tebing Barat bagi memprotes serangan Israel di Semenanjung Gaza yang mengorbankan lebih 213 rakyat Palestin sejak sembilan hari lalu.

Sementara itu, Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dalam satu kenyataan, mendakwa rejim zionis melepaskan tembakan ke arah ambulans Palestin dan mencederakan seorang paramediknya.

Sumber: Berita Harian 

 

Share.

Leave A Reply