PETALING JAYA – Tindakan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, apabila meminta Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menurunkan harga tiket perlawanan Piala AFF sepatutnya dipuji.

Harga tiket kejohanan tersebut diturunkan dalam tempoh 24 jam selepas menteri berkenaan menegur FAM mengenai perkara tersebut.

Ini semua demi rakyat terutama penyokong yang mahu memberikan sokongan padu kepada pasukan negara tanpa rasa terbeban dengan harga tiket dan perbelanjaan lain seperti minyak kereta atau pengangkutan awam.

Namun terkini, harga burger yang dijual di Stadium Nasional Bukit Jalil pada perlawanan antara Malaysia dan Thailand dikatakan telah mencecah RM6 sebiji.

Rata-rata perkongsian di media sosial turut mencemuh kualiti makanan tersebut apabila hanya daging dan sos cili sedikit sahaja disediakan.

Bukan itu sahaja, ada juga peminat yang hanya memperolehi separuh daging dan separuh sosej dengan harga tersebut.

Orang ramai minta untuk menteri memantau dan campur tangan berkenaan kebenaran serta syarat bagi penjual yang monopoli penjualan burger di stadium.

“Kali ini aku rasa paling mahal, RM6 sebiji dengan daging serta sos sedikit. Sebelum ini harga dalam RM3 hingga RM4.

“Kali ini melampau sangat nak kaut untung,” jelas Luqman Hakim.

“Isu ni sebenarnya dah lama, kalau dulu kita kesianlah dekat penjual sebab dia berjalan menjaja burger.

“Tapi kali ini saya lihat makin teruk, harga naik sekali ganda memang banyak untung la penjual,” jelas Jo Rahman.

Sumber: Kosmo

 

Baca Juga: Harga Tiket Kapal Terbang Telah Diturunkan Lebih 30%

Lebih 30 peratus harga tiket penerbangan telah diturunkan susulan kesediaan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) untuk bertolak ansur menurunkan kadar harganya pada musim perayaan.

Harga Tiket Kapal Terbang Telah Diturunkan Lebih 30%

Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak bagaimanapun berkata suruhanjaya itu akan mengeluarkan kenyataan rasmi bagi melihat secara terperinci kadar perbandingan penurunan harga tiket penerbangan dalam masa terdekat.

“Ada yang mengatakan ia (tiket penerbangan) telah naik 70 peratus, tetapi kita telah berjaya kurangkan banyak daripada kadar berkenaan, pagi ini pun apabila kita lihat, sudah ada penurunan.

“Ini kerana kita berjaya meningkatkan kekerapan penerbangan dengan cara redeploy (menyusun semula pergerakan) kapal-kapal terbang supaya tumpuan diberikan kepada sektor (perayaan) ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penghantaran kakitangan Express Rail Link (ERL) ke ‘Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Line’ bagi menyokong operasi musim Haji 2022, di KL Sentral, hari ini.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan pengendali syarikat penerbangan agar tidak mengambil keuntungan secara berlebihan dengan menaikkan harga tiket penerbangan ke Sabah dan Sarawak terlalu tinggi pada musim perayaan ini.

Isu harga tiket penerbangan ke Sabah dan Sarawak menjadi tajuk perbualan hangat sejak kebelakangan ini apabila harga yang dipaparkan pada laman web syarikat penerbangan dikatakan meningkat sehingga RM2,000 bagi penerbangan dua hala ke Sabah atau Sarawak, berbanding kebiasaan sekitar RM300 bagi perjalanan sama.

Sementara itu merujuk kepada cadangan berhubung penubuhan Pusat Kecemerlangan Rel Kebangsaan (NRCOE), sebagai pusat kecemerlangan nasional bagi industri kereta api, Isham berkata ia dijangka diluluskan oleh kabinet dalam masa terdekat.

Beliau berkata kandungan kepakaran tempatan dalam pengangkutan rel negara ini masih kurang, iaitu 15 peratus sahaja dan dengan kewujudan NRCOE diharapkan dapat membina industri kereta api mengikut standard Malaysia.

“Dengan adanya standard berkenaan, kita berupaya mengembangkan pengetahuan dan melatih lulusan universiti untuk bekerja dalam industri ini serta juga mengeksport kompenan atau barang kereta api sendiri,” katanya.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply