Shimla: Bangunan 8 Tingkat Runtuh Akibat Tanah Runtuh (Ada Video) | Tanah runtuh yang dicetuskan oleh hujan baru-baru ini menyebabkan runtuhnya bangunan bertingkat yang seterusnya merosakkan dua struktur bersebelahan, kata seorang pegawai kanan pengurusan bencana pada hari Jumaat.

Shimla: Bangunan 8 Tingkat Runtuh Akibat Tanah Runtuh (Ada Video)

https://twitter.com/anthraxxx781/status/1444464298961473538?s=20

Tidak ada kehilangan nyawa yang dilaporkan dalam kejadian itu, katanya.

Menurut Pengarah Lembaga Pengurusan Bencana Negeri Himachal Pradesh, Sudesh Kumar Mokhta, bangunan lapan tingkat di Ghoda Chowki berhampiran Istana Hali di Shimla runtuh pada petang Khamis kerana tanah runtuh yang disebabkan oleh hujan baru-baru ini.

Sebahagian struktur lapan tingkat melanda dua bangunan dua tingkat, merosakkannya, katanya, sambil menambah dua bangunan bersebelahan, termasuk sebuah hotel, juga berisiko.

Mokhta mengatakan bahawa pentadbiran daerah telah memberikan ₹ 10,000 sebagai bantuan kewangan segera kepada setiap penghuni bangunan tersebut.

Terdahulu, tular satu video di media sosial  mengenai satu bangunan dipercayai premis perumahan telah runtuh akibat tanah runtuh. Video terbabit telah mendapat ratusan tontonan dan perkongsian warganet yang menyifatkan ia sebagai satu ‘bencana yang mengerikan.’

Sumber: NDTV News

Share.

Leave A Reply