Stesen Angkasa Lepas Terima Angkasawan Dari China | Beijing kini diletakkan sebagai kuasa utama angkasa lepas di dalam sejarah sekumpulan angkasawan pertama telah dihantar ke angkasa lepas baharu hari ini.

Stesen Angkasa Lepas Terima Angkasawan Dari China

Seramai tiga orang angkasawan telah dihantar ke angkasa lepas dalam misi ini dengan menaiki roket Long March-2F menuju ke Tiangong. Mereka ini akan berada di stesen angkasa lepas tersebut selama tiga bulan dalam pelancaran yang disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen pemerintah.

Roket Long March-2F dilancarkan pukul 9.22 pagi (waktu tempatan) dari pusat pelancaran Jiuquan di Gurun Gobi, barat laut China. 10 minit kemudian, Long March-2F sampai ke orbit, manakala kapal angkasa tersebut berpisah daripada badan roket tersebut.

Menurut Pengarah Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan,  Zhang Zhifen, pusat kawalan aeroangkasa Beijing, roket Long March-2F telah menghantar kapal angkasa Shenzhou-12 ke orbit yang ditetapkan. Panel solar kapal angkasa itu terbuka dengan jayanya dan mereka mengisytiharkan misi Shenzhou-12 berjaya sepenuhnya.

Kapal angkasa Shenzhou-12  akan berlabuh dengan seksyen utama stesen angkasa lepas itu yang diletakkan di orbit pada 29 April lalu.

Sumber: Kosmo!

Share.

Leave A Reply