Tips Kesihatan Yang Senang Dan Berguna | Untuk menjalani kehidupan yang sihat, adalah penting untuk menjaga tubuh korang. Sentiasa pantau berat badan korang adalah salah satu cara untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat. Obesiti pada hari ini telah menjadi isu semasa dan ini adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada diet dan aktiviti fizikal. Sekarang sudah ramai yang mempunyai kesedaran untuk menjalani kehidupan yang sihat. Di taman-taman sudah penuh dengan orang yang melakukan aktiviti bersenam.

1. BANYAKKAN MINUM AIR

Orang ramai tidak minum air secukupnya. Air merupakan sumber asas yang sangat penting untuk fungsi badan kita. Kira-kira 60% daripada badan terdiri daripada air dan ia adalah ramuan penting dalam menjalankan fungsi tubuh badan kita. Ia juga dapat membantu dalam menyingkirkan bahan buangan dan membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Badan kita kehilangan air sepanjang masa melalui perpeluhan, air kencing, pernafasan dan lain-lain. ia adalah penting bahawa peratusan air dikekalkan dalam badan supaya fungsinya boleh pergi tanpa apa-apa masalah.

Satu lagi faedah minum air banyak adalah ia membantu dalam mengurangkan berat badan. Air mengisi perut korang, membuat korang kurang lapar supaya korang tidak akan makan terlalu banyak. Menyediakan bekalan air setiap hari untuk badan korang bagi memastikan badan korang dapat membuat pencernaan dan membuang segala benda yang tidak baik dalam badan anda.

Tahap air yang diperlukan dalam badan korang bergantung kepada beberapa faktor seperti kelembapan, berat, dan aktiviti fizikal. Tetapi seorang manusia biasa sepatutnya minum air setidak-tidaknya antara 2,7-3,7 liter air setiap hari.

2. PASTIKAN DIRI KARANG CUKUP TIDUR

Rehat adalah satu bahagian penting dalam kehidupan yang sihat. Apabila korang tidak tidur dengan baik, korang akan cenderung untuk makan lebih banyak makanan ringan. Ini bermakna korang akan memasukkan makanan ringan dalam badan korang yang tidak baik untuk kesihatan tidak kira dalam apa jua cara. Kalau korang nak tahu kurang tidur juga boleh membawa kepada penuaan pra-matang.

3. BERMEDITASI

Bertafakur adalah cara terbaik untuk menenangkan fikiran. Ia mempunyai kesan positif ke atas fikiran korang dan membawa ketenangan dalam hidup korang. Minda yang tenang membawa kepada kehidupan yang bahagia dan sihat. mempunyai pemikiran positif adalah penting untuk kehidupan yang sihat dan meditasi membantu dengan pemikiran yang positif.

4. BERSENAM

Kerap bersenam adalah kunci kepada hidup sihat. Aktiviti fizikal adalah bahagian penting daripada rutin harian korang kerana ia meningkatkan jangka hayat, membantu dengan penurunan berat badan, memberikan kepadatan tulang yang lebih tinggi, dan mengurangkan risiko penyakit. Korang boleh menyertai gimnasium atau hanya mengambil sukan kegemaran korang dan bermain dengan kerap. Bersenam bukan sahaja tentang membuat badan korang menderita, ia mengenai menikmati gaya hidup yang sihat. Korang boleh pelbagaikan senaman itu supaya nampak menarik dan menyeronokkan supaya korang boleh terus melakukan aktiviti tersebut.

5. DIET YANG SEIMBANG

Mempunyai diet yang seimbang adalah penting. Banyakkan makan buah-buahan kerana mereka mempunyai banyak mineral dan vitamin. Makan buah-buahan segar adalah satu bahagian penting dalam kehidupan sihat. Sayur-sayuran juga sama pentingnya dengan buah-buahan. Sayur-sayuran dan buah-buahan yang mempunyai warna-warna terang kaya dengan anti-oksida. Pastikan korang memasukkan produk-produk makanan itu dalam diet korang.

6. JAUHKAN DIRI DARI MAKANAN YANG DIPROSES

Makan makanan yang diproses bukanlah satu idea yang baik. Ia tidak baik untuk kesihatan kerana makanan akan kehilangan nilai khasiatnya selepas diproses, dan bahan pengawet yang ditambah kepadanya tidak baik untuk kesihatan sama sekali. Kandungan garam sangat tinggi dalam kebanyakan makanan yang diproses. Ia boleh membawa kepada tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Sentiasa memilih produk segar ke atas orang-orang yang diproses untuk mendapatkan nutrisi yang terbaik.

 

Sumber: ezdiet

Share.

Leave A Reply