Tuntutan Sulu: “Patut Kaji Dulu..”, Tun M ‘Sound’ Najib | Dr Mahathir Mohamad berkata, Najib Razak sepatutnya mengkaji sebelum memutuskan untuk menghentikan bayaran penyerahan wilayah sebanyak RM5,300 kepada waris Kesultanan Sulu pada 2013, susulan pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Katanya, kajian itu termasuk mengesahkan sama ada pihak yang menyerang Sabah ketika itu dari keturunan Kesultanan Sulu.

“Kita yang berjanji untuk bayar setiap tahun jumlah ini, jadi bila kita janji, kita kena tunai janji walaupun atas sebab serangan. Tetapi, kita juga tak tahu serangan itu oleh keturunan Sultan Sulu atau orang lain.

“Jadi, kita kena kaji dulu dan lepas itu sahkan yang menyerang itu adalah Kesultanan Sulu, barulah kita boleh berhenti (bayar). Tapi ini tidak ada kajian, terus henti (bayar) saja,” katanya menurut laporan Berita Harian.

Beliau berkata, tindakan itu menyebabkan pihak yang mendakwa waris Kesultanan Sulu terus membuat tuntutan ke atas Sabah di mahkamah timbang tara antarabangsa hingga kini.

“Itu yang menyebabkan masalah kita hadapi sekarang. Sebelum ini tidak ada masalah. Tiap-tiap tahun kita bayar. Bila berhenti, maka mereka bawa kes ke mahkamah Sepanyol, tapi kita tidak iktiraf mahkamah di Sepanyol.

“Sebab dalam membuat hukuman (tuntutan), kedua-dua pihak mesti memberi pendapat dalam mempertahankan kedudukan mereka. Tapi ini dibuat keputusan sebelah saja. Jadi itu kita tak pernah bagi kuasa kepada mahkamah Sepanyol.”

Mengambil contoh isu Batu Puteh, katanya, Malaysia bersetuju dengan pihak yang menuntut supaya isu tuntutan itu dirujuk ke mahkamah.

Walaupun menyokong keputusan Najib menghentikan bayaran RM5,300 setiap tahun kepada waris Kesultanan Sulu pada 2013, tetapi Mahathir mempersoalkan sama ada proses menghentikan bayaran itu mengikut lunas undang-undang dan memenuhi kehendak proses pembatalan perjanjian lama.

“Saya dengar pada masa itu Najib buat kenyataan dia tidak akan bayar (bayaran penyerahan wilayah). Pada masa itu, saya cuma sokong dia saja. Dia yang buat keputusan.

“Tapi, saya diberitahu keputusan itu tidak dirujuk kepada Kabinet dan Dewan Rakyat (pada 2013) dan dia (seolah-oleh) buat keputusan sendiri.”

Pewaris sultan Sulu yang terakhir, Sultan Jamalul Kiram II, menggunakan proses undang-undang antarabangsa dalam usaha menuntut bayaran pajakan tertunggak AS$14.92 bilion untuk Sabah.

Proses timbang tara dimulakan sebagai tindak balas kepada Malaysia yang memotong pembayaran pajakan tahunan sebanyak RM5,300 kepada kesultanan Sulu pada 2013.

“Itu yang menyebabkan masalah kita hadapi sekarang. Sebelum ini tidak ada masalah. Tiap-tiap tahun kita bayar.

“Apabila berhenti, maka mereka bawa kes ke mahkamah Sepanyol, tapi kita tidak iktiraf mahkamah di Sepanyol sebab dalam membuat hukuman (tuntutan), kedua-dua pihak mesti memberi pendapat dalam mempertahankan kedudukan mereka.

“Tapi ini dibuat keputusan sebelah saja. Jadi itu kita tak pernah bagi kuasa kepada mahkamah Sepanyol,” kata Mahathir yang juga ahli parlimen Langkawi.

SUMBER : FMT

Share.

Leave A Reply